Acil servise başvuran hastalarda akut kolesistit şiddetinin belirlenmesinde kan prokalsitonin düzeyi
Blood procalcitonin level in determinig the severity of acute cholecystitis in the emergency department
- Tez No: 396498
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ENGİN ÖZAKIN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
- Anahtar Kelimeler: Prokalsitonin, akut kolesistit şiddet düzeyi, acil servis, Procalcitonin, Severity of Acute Cholecystitis, Emergency Department
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
Şakalar, Ş. Acil serviste akut kolesistit şiddetinin belirlenmesinde kan prokalsitonin düzeyi. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp Anabilim Dalı Tıpta Uzmanlık Tezi, Eskişehir, 2015. Çalışma; Acil Servis'te 2013 Tokyo Kılavuzu!na göre akut kolesistit tanısı konulan hastalarda, yeni bir enflamasyon göstergesi olarak kabul edilen prokalsitonin düzeyinin akut kolesistit şiddetinin değerlendirmesinde etkinliğininin saptanması planlanarak 01.06.2013-01.10.2014 tarihleri arasında ileriye dönük yapılmıştır. 18 yaş ve üzeri hastalar çalışmaya alındı. Toplam 95 hastanın 48'i erkekti. Hastalar akut kolesistit şiddet düzeylerine göre 3 evreye ayrıldı. Tüm hastalardaki ortalama prokalsitonin düzeyi 5.82 ± 2.58 (0.1-221.3) ng/ml olarak hesaplandı. Prokalsitonin düzeyi ortalaması evre 1 hastalar için 0.377 ± 0.08 (0.01-1.75) ng/ml, evre 2 hastalar için 1.73 ± 1.09 (0.2-21.19) ng/ml, evre 3 hastalar için 14.02 ± 6.61 (0.5-221.3) ng/ml olarak saptandı. Prokalsitonin düzeyi ile akut kolesistit şiddet düzeyi arasında istatiksel anlamda ileri düzeyde farklılık saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Şakalar, Ş. Blood Procalcitonin Level in Determining The Severity of Acute Cholecystitis in The Emergency Department. Eskişehir Osmangazi University Faculty of Medicine, Medical Speciality Thesis in Department of Emergency Medicine, Eskişehir, 2015. The aim of this study was to determine the effectiveness of blood procalcitonin levels in assessing the severity of acute cholecystitis. The Emergency Department Patients which is according to the Tokyo Guidelines 2013 with a diagnosis of acute cholecystitis was included the study. This prospective study was conducted between 01.06.2013-01.10.2014. The patients admitted Eskisehir Osmangazi University Emergeny Department who are older than 18 years old. Totaly 95 of patients, 48 were male. Patients were divided into 3 grade according to the level of severity of acute cholecystitis. The mean value of procalcitonin was 5.82 ± 2.58 (0.1-221.3)ng/ml in all patients. The mean value of procalcitonin 0.377 ± 0.08 (0.01-1.75) ng/ml for grade 1 patients, 1.73 ± 1.09 (0.2-21.19) ng/ml for grade 2 patients and 14.02 ± 6.61 (0.5-221.3) ng/ml for grade 3 patients. Blood procalcitonin levels can use to determining in the severity of acute cholecystitis effectively.