Acil Servise başvuran Akut Kolesistit tanısı alan hastalarda Delta Nötrofil İndeksinin hastalığın şiddetini öngörmedeki tanısal test performans ölçütlerinin hesaplanması
Calculation of diagnostic test performance criteria of Delta Neutrophil Index in predicting the severity of disease in patients with Acute Cholecystitis presenting to the Emergency Department
  1. Tez No: 841047
  2. Yazar: AYŞEN EKER MARANGOZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDULLAH ALGIN, DR. MEHMET MUZAFFER İSLAM
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Delta nötrofil indeksi, akut kolesistit, şiddetli hastalık, Delta neutrophil index, acute cholecystitis, severity
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 51
Özet
Giriş ve Amaç: Akut kolesistit tanısı alan hastalarda ağır kolesistiti erken tanımak mortalite, morbidite ve gelişecek komplikasyonları azaltmak ve öngörebilmek için önemlidir. Şiddetli kolesistit vakaları sepsis, septik şok, organ yetmezliği sendromu gibi hayatı tehdit eden durumlara sebep olabilmektedir. Delta nötrofil indeksi (DNI) periferik dolaşımda immatür granülositleri gösteren bir belirteçtir. Şimdiye kadar yapılan çalışmalarda; delta nötrofil indeksinin birçok enfektif ve enflamatuar süreçlerde hastalığı tanıma ve şiddetini belirlemede bir belirteç olarak kullanılabileceği gösterilmiştir. Yapılan literatür taramasında DNI'ın WBC ve CRP gibi sık kullanılan akut faz reaktanlarından tanısal yetkinliğinin daha yüksek olduğu gösterilmiştir. Bu çalışmanın birincil sonlanımı, acil servise başvuran akut kolesistit tanısı alan hastalarda delta nötrofil indeksinin hastalığının şiddetini öngörmedeki tanısal test performans ölçütlerinin hesaplanması olarak belirlendi. Gereç ve Yöntem: Çalışmamız tek merkezli prospektif tanısal değerlilik çalışmasıdır. Sağlık Bilimleri Üniversitesi Ümraniye Eğitim Araştırma Hastanesinin acil servisine başvuran ve akut kolesistit tanısı alan hastalar dahil edilmiştir. Hastalar şiddetli kolesistit ve şiddetli olmayan kolesistit olarak sınıflandırılmıştır. Çalışmamızın ana parametresi olan DNI değeri; olgunlaşmamış granülosit sayısının periferik dolaşımdaki toplam nötrofil sayısına oranı olarak hesaplanan bir laboratuvar indeksidir. Hastanemizde bulunan cihazda otomatik olarak hesaplanmıştır. Çalışmamızın verileri uygun istatistiksel testler ile değerlendirilmiştir. Bulgular: Kaydedilen değişkenler ağır kolesistit ve ağır olmayan kolesistit grupları arasında karşılaştırıldığında yaş, klor konsantrasyonu, hemoglobin düzeyi, nabız sayısı, pH, diyabetes mellitüs varlığı ve hipertansiyon varlığı açısından sonlanım grupları arasında istatistiksel anlamlı fark bulundu. Ağır kolesistit olarak değerlendirilen hastaların delta nötrofil indeks ortancası 0.73 (0.42- 4), ağır olmayan kolesistit olarak değerlendirilen hastaların delta nötrofil indeks ortancası 0.34 (0.2 – 0.66) olarak hesaplandı ve aradaki fark istatistiksel olarak anlamlı bulundu (p=0.006) Delta nötrofil indeksinin ağır kolesistit vakalarını öngörme performansı ROC ile değerlendirildiğinde eğri altında kalan alan (AUC) 0.807 (%95GA= 0.682 – 0.933) olarak hesaplandı. Delta nötrofil indeksi, optimal eşik değeri olan 0.41 düzeyinde dikotomize edildiğinde, ağır kolesistit vakalarını öngörme duyarlılığı %100 (%95GA= 59- 100), özgüllüğü %57.9 (%95GA= 51.3 – 64.3), pozitif olabilirlik oranı 2.37 (%95GA=2.04 – 2.75), negatif olabilirlik oranı 0 ve doğruluğu %59.1 (%95GA= 52.6 – 65.4) olarak hesaplandı. Sonuç: Sonuç olarak; çalışmamız DNI'nın akut kolesistit hastalarının şiddetini öngörmede kullanılabilecek bir biyobelirteç olarak umut vadetmektedir. Tam kan sayımı tetkikinin içinden çalışılması, ekstra bir maliyet gerektirmemesi, hızlı çalışılabilmesi ve çoğu merkezde çalışılabilmesi sebebiyle DNI acil servislerde akut kolesistit tanısı alan hastalarda şiddetli hastalığı öngörmede kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
Background: Early recognition of severe cholecystitis in patients with acute cholecystitis is important to reduce and predict mortality, morbidity, and complications. Severe cases of cholecystitis can cause life-threatening conditions such as sepsis, septic shock, organ failure syndrome. Delta neutrophil index (DNI) is a marker for immature granulocytes in the peripheral circulation. Previous studies have shown that the delta neutrophil index can be used as a marker for the recognition and severity of disease in many infective and inflammatory processes. In the literature review, it has been shown that DNI has higher diagnostic competence than commonly used acute phase reactants such as WBC and CRP. The primary outcome of this study was the calculation of the performance criteria of the delta neutrophil index as a diagnostic test to predict the severity of disease in patients with acute cholecystitis presenting to the emergency department. Material and Method: Our study is a single-center prospective diagnostic evaluation study. Patients admitted to the emergency department of Health Sciences University Ümraniye Training and Research Hospital and diagnosed with acute cholecystitis were included. Patients were classified as severe cholecystitis and non-severe cholecystitis. The DNI value, which is the main parameter of our study, is a laboratory index calculated as the ratio of the number of immature granulocytes to the total number of neutrophils in the peripheral circulation. It was calculated automatically on the device in our hospital. The data of our study were evaluated with appropriate statistical tests. Results: When the recorded variables were compared between the severe cholecystitis and non-severe cholecystitis groups, statistically significant differences were found between the outcome groups in terms of age, chlorine concentration, haemoglobin level, pulse rate, pH, presence of diabetes mellitus and presence of hypertension. The median delta neutrophil index of patients with severe cholecystitis was 0.73 (0.42 - 4), the median delta neutrophil index of patients with non-severe cholecystitis was 0.34 (0.2 - 0.66) and the difference was statistically significant (p=0.006). When the predictive performance of the delta neutrophil index for severe cholecystitis cases was evaluated by ROC, the area under the curve (AUC) was calculated as 0.807 (95% CI= 0.682 - 0.933). When the delta neutrophil index was dichotomised at the optimal threshold of 0.41, its sensitivity for predicting severe cholecystitis cases was 100% (95% CI= 59-100), specificity 57.9% (95% CI= 51.3 - 64.3), positive likelihood ratio 2.37 (95% CI= 2.04 - 2.75), negative likelihood ratio 0 and accuracy 59.1% (95% CI= 52.6 - 65.4). Conclusion: In conclusion, our study shows that DNI is promising as a biomarker that can be used to predict the severity of acute cholecystitis patients. DNI can be used to predict severe disease in patients diagnosed with acute cholecystitis in emergency departments because it can be performed from within the complete blood count, does not require an extra cost, can be performed rapidly and can be performed in most centers.