Acil servise başvuran akut kolesistit hastalarının prognoz ve şiddet tayininde soluble urokinase plasminogen activator receptor (suPAR)'ın yeri
The role of soluble urokinase plasminogen activator receptor (suPAR) in determining prognosis and disease severity in patients presenting to the emergency department with acute cholecystitis
  1. Tez No: 1004413
  2. Yazar: DERYA BÜYÜKAVCI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HALİL KAYA, DR. MERT ADALI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: suPAR, biyobelirteç, mortalite, TG18, CRP, PCT, suPAR, biomarker, mortality, TG18, CRP, PCT
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
Özet
Giriş ve Amaç: Akut kolesistit, acil serviste karın ağrısının önemli nedenlerinden biri olup gangren, perforasyon ve apse gibi ciddi komplikasyonlara yol açabilmektedir. CRP ve prokalsitonin gibi akut faz reaktanlarının prognostik değerinin sınırlı olması, daha stabil biyobelirteçlere olan ihtiyacı artırmıştır. Çalışmamızda akut kolesistitli hastalarda suPAR düzeylerinin TG18'e göre hastalık şiddeti ve klinik prognoz ile ilişkisini değerlendirdik. Gereç ve Yöntem: Çalışmamız prospektif olarak, Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Tıp Kliniği'nde 15.04.2024–15.04.2025 tarihleri arasında yürütüldü. Tokyo kriterlerine göre akut kolesistit tanısı alan, ≥18 yaş, gebe olmayan, bilgilendirilmiş onam veren ve verilerine eksiksiz ulaşılan toplam 146 hasta çalışmaya dahil edildi.. Başvuru anında alınan venöz kan örneklerinden serum suPAR düzeyleri SunRed Human Enzyme-Linked Immunosorbent Assay (ELISA) kiti ile ölçüldü. Hastaların klinik, laboratuvar ve görüntüleme bulguları kaydedildi.; TG18'e göre şiddet sınıflaması yapıldı ve 90 gün boyunca mortalite, yeniden başvuru ve komplikasyon gelişimi açısından izlendi. Bulgular: Çalışmaya akut kolesistit tanılı 146 hasta dahil edildi. Hastaların ortanca yaşı 60 yıl olup %55,5'i kadındı. En sık başvuru şikâyeti sağ üst kadran ağrısı (%92,5), en sık fizik muayene bulgusu sağ üst kadran hassasiyeti (%95,9) olarak saptandı. Hastaların %62,3'ünde en az bir komorbidite bulunurken, en sık eşlik eden hastalık hipertansiyondu (%45,2). Görüntülemede olguların %75,3'ünde safra kesesi taşı izlendi. Doksan günlük izlemde hastaların %52,7'si aynı şikâyetlerle yeniden başvurdu, %28,8'inde komplikasyon ve %3,4'ünde mortalite gelişmiştir. SuPAR düzeyleri cinsiyet, başvuru şikâyeti ve radyolojik bulgularla ilişkili bulunmazken; sağ üst kadranda kitle, kronik böbrek hastalığı, malignite varlığı ve 90 gün içinde yeniden başvuru ile anlamlı ilişki gösterdi. Mortalite öngörüsünde prokalsitonin, NLO ve CLO yüksek ayırt edici performans sergiledi. Sonuç: Bu çalışmada suPAR düzeylerinin TG18 şiddet evrelemesi, hastane içi ve 90 günlük mortalite ile anlamlı ilişkili olmadığı ve CRP ile prokalsitoninle korele olmadığı gösterildi. Buna karşın suPAR, kronik böbrek hastalığı, malignite varlığı ve 90 gün içinde aynı şikâyetle yeniden başvuru ile anlamlı ilişki görüldü. Ayrıca suPAR'ın şok indeksi ile pozitif, sodyum düzeyi ile negatif yönde zayıf fakat anlamlı korelasyon gösterdiği saptandı. Bu bulgular, suPAR'ın mortalite veya akut hastalık şiddetini öngörmekten çok, kronik inflamatuvar yük ve orta vadeli klinik seyri yansıtan tamamlayıcı bir biyobelirteç olabileceğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
Introduction and Aim: Acute cholecystitis is an important cause of abdominal pain in the emergency department and can lead to serious complications such as gangrene, perforation, and abscess. The limited prognostic value of acute phase reactants such as CRP and procalcitonin has increased the need for more stable biomarkers. In our study, we evaluated the relationship between suPAR levels and disease severity and clinical prognosis according to TG18 in patients with acute cholecystitis. Materials and Methods: Our study was conducted prospectively at the Emergency Medicine Clinic of Bursa Yuksek Ihtisas Training and Research Hospital between April 15, 2024 and April 15, 2025. A total of 146 patients were included who were diagnosed with acute cholecystitis according to the Tokyo criteria, were ≥18 years of age, non pregnant, provided informed consent, and had complete data available. Serum suPAR levels from venous blood samples obtained at presentation were measured using the SunRed Human Enzyme-Linked Immunosorbent Assay (ELISA) kit. Clinical, laboratory, and imaging findings of the patients were recorded; severity grading was performed according to TG18, and patients were followed for 90 days for mortality, readmission, and development of complications. Results: The study included 146 patients diagnosed with acute cholecystitis. The median age of the patients was 60 years, and 55.5% were female. The most frequent presenting complaint was right upper quadrant pain (92.5%), and the most frequent physical examination finding was right upper quadrant tenderness (95.9%). At least one comorbidity was present in 62.3% of the patients, with hypertension being the most common (45.2%). Imaging revealed gallbladder stones in 75.3% of cases. During the 90 day follow up, 52.7% of patients were re-admitted with the same complaints, complications developed in 28.8%, and mortality occurred in 3.4%. While suPAR levels were not associated with sex, presenting complaint, or radiological findings, they showed a significant relationship with the presence of a right upper quadrant mass, chronic kidney disease, malignancy, and re-admission within 90 days. Procalcitonin, NLR, and CLR demonstrated high discriminatory performance for predicting mortality. Conclusion: This study showed that suPAR levels were not significantly associated with TG18 severity grading, in-hospital or 90-day mortality, and did not correlate with CRP or procalcitonin. In contrast, suPAR was significantly associated with chronic kidney disease, presence of malignancy, and re-presentation with the same complaint within 90 days. In addition, suPAR showed a weak but significant positive correlation with shock index and a weak negative correlation with serum sodium levels. These findings suggest that, rather than predicting mortality or acute disease severity, suPAR may serve as a complementary biomarker reflecting chronic inflammatory burden and medium-term clinical course.