Eczanelerde çalışan eczacı ve eczane personelinde staphylococcus aureus burun taşıyıcılığının saptanması, suşların metisilin direnci ve meca geni yönünden araştırılması
Detection of staphylococcus aureus nasal carriage among pharmacists and pharmacy staff working in privately owned pharmacies, meticillin resistance and meca gene presence of the isolated strains
- Tez No: 396538
- Danışmanlar: PROF. DR. SULHİYE YILDIZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoteknoloji, Mikrobiyoloji, Biotechnology, Microbiology
- Anahtar Kelimeler: Disk Difüzyon Testi, MRSA, PCR, S.aureus, Disk Diffusion Test, MRSA, PCR, S.aureus
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Farmasötik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
Bu çalışmanın amacı eczanede çalışan eczacı ve eczane personelinde Staphylococcus aureus burun taşıyıcılığının saptanması, suşların metisilin direnci ve mecA geni yönünden araştırılmasıdır. İzolatların metisilin direncinin belirlenmesinde PCR ile mecA geninin belirlenmesi altın standart kabul edilmiştir. Çalışmaya Ankara'daki eczanelerde çalışan 300 eczacı ve eczane personeli dahil edildi. Çalışmamıza alınan kişilere gönüllü bilgilendirme formu verilerek yaş, cinsiyet, son bir yılda hastaneye tedavi amaçlı başvurma, son bir ay içerisinde antibiyotik kullanma, kaç yıldır eczane personeli olarak çalıştıkları şeklinde sorular sorularak bilgiler alındı. Eczacı ve eczane personelinin her iki burun deliğinden steril eküvyon ile iki örnek alındı. Örneklerin birisi kültür, diğeri PCR deneyinde kullanıldı. Çalışma sonucunda 300 kişiden 64'ünde (%21,3) S.aureus tespit edildi. Bu izolatların 4'ü (%1,33) MRSA olarak bulundu. Metisilin direncinin belirlenmesinde PCR ile mecA geni altın standart olarak kabul edildi. Çalışmamızda oksasilin DDT ve sefoksitin DDT'nin PCR ile yapılan çalışma ile paralel sonuç göstermiştir. MRSA izolatlarının hızlı ve güvenilir bir şekilde elde edilmesi için; MRSA tespitinde altın standart olarak PCR ile mecA geni aranmasını ve rutin laboratuvar uygulamalarında kullanılmasını düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
The aim of this study pharmacists employed in pharmacies and pharmacy staff to determine the nasal carriage of Staphylococcus aureus, is investigated for the mecA gene of methicillin resistance and strains. The determination of methicillin resistance of the isolates to determine the mecA gene by PCR as the gold standard.The study pharmacists and pharmacy staff in the pharmacy, including 300 who work in Ankara. In our study, those who received the volunteer disclosure form given to age, gender, preferences, in the last year to apply for hospital antibiotic use within one month of the last treatment purposes, how many years working as pharmacy staf by asking questions in the form of received information. Two specimens for culture and PCR experiment were collected from the each nostril of pharmacists and pharmacy staff with sterile cotton swabs. As a result of the study of 300 people in 64% (%21.3) S. aureus was detected. This isolates 4 (%1.33) were MRSA. The determination of methicillin resistance of the isolates to determine the mecA gene by PCR as the gold standard. In our study, oxacillin and cefoxitin disk diffusion disk test and show the result in parallel with the study. MRSA isolates by PCR and rapid to be achieved in a reliable manner; the MecA gene as the gold standard for the detection of MRSA by PCR to search for and we conclude that routine laboratory applications.