Erzurum ilinde çalışan eczacı ve eczane personellerinin periodontal sağlık bağlamında toplum ağız ve diş sağlığı ile ilgili bilgi, tutum ve uygulamalarının değerlendirilmesi
The evaluation of knowledge, attitudes and practices of pharmacists and pharmacy staff in erzurum province in the context of periodontal health
  1. Tez No: 703624
  2. Yazar: ENES BASTEM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CENK FATİH ÇANAKÇI
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Periodontal hastalık, toplum ağız diş sağlığı, serbest eczane, koruyucu ve önleyici sağlık hizmetleri, Periodontal disease, community oral and dental health, community pharmacy, preventive health services
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Periodontoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 161
Özet
Amaç: Erzurum ilindeki eczanelerde çalışan eczacı ve diğer eczane personellerinin periodontal sağlık bilgi düzeyleri, tutumları ile öz değerlendirmelerini analiz etmek ve sonuçlar doğrultusunda eczanelerin periodontal sağlık alanındaki rolüne dikkat çekerek ihtiyaç duyulan destek ve geliştirme faaliyetlerini belirlemektir. Materyal ve Metot: Bu çalışmada, Erzurum ilinde yer alan 206 eczane, bu eczanelerde çalışan eczacı ve eczane personelinin ağız ve diş sağlığı bilgi düzeyi, tutum ve uygulamalarının değerlendirilmesi yapılmıştır. Bunun için veri toplama yöntemi olarak anket kullanılmış ve sonuçlar istatistiksel yöntemle elde edilmiştir. Sonuçların belirlenmesinde; varyans analizleri (t-test ve ANOVA), tanımlayıcı istatistikler, frekans verileri ve farklı demografik grupların ortak tercihlerini belirlemek için çapraz tablolar (ki-kare) kullanılmıştır. Bulgular: Çalışmada eczane personellerinin bilgi durumları göz önüne alındığında eğitim durumları, çalışma pozisyonları ve çalıştıkları ilçelere göre bilgi düzeylerinde anlamlı farklılıklar bulunmuştur. Hastaların eczaneye kolay erişebilirliğinin, doktor muayenesi yerine eczaneyi tercih etmesindeki en etkili neden olduğuna ulaşılmıştır. Anket katılımcıları, toplum ağız diş sağlığının geliştirilmesinde eczanelerin önemli rol oynadıklarını düşünmekte, ağız diş sağlığını geliştirmeyi işlerinin önemli bir parçası olarak görmektedirler. Sonuç: Eczane çalışanlarının bilgilerinin artırılması buna bağlı olarak doğru tutum ve davranış geliştirmeleri için ağız diş sağlığı farkındalığının artırılmasına yönelik çalışmalar yapılmalıdır. Diş hekimi-eczacı arasında iletişimin ve iş birliğinin artırılması daha etkili ağız sağlığı geliştirme stratejileri sunabilecektir. Doğru sağlık modelleri oluşturularak eczaneler ağız diş sağlığının geliştirilmesinde önemli rol oynayabilirler.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The Evaluation of Knowledge, Attitudes and Practices of Pharmacists and Pharmacy Staff in Erzurum Province in the Context of Periodontal Health Aim: To analyze the periodontal health knowledge levels, attitudes and self-evaluations of pharmacists and other pharmacy personnel working in pharmacies in Erzurum and to determine the support and development activities needed by drawing attention to the place of pharmacies in the field of periodontal health in line with the results. Material and Method: In this study, 206 pharmacies in Erzurum province, pharmacists and pharmacy staff in these pharmacies were evaluated for oral and dental health knowledge, attitudes and practices. For this, a questionnaire was employed to collect the data and the results were obtained by statistical method. In determining the results; analyzes of variance (t-test and ANOVA), descriptive statistics, frequency, and cross-tabs (chi-square) were performed to determine common preferences of different demographic groups. Results: Considering the knowledge status of the pharmacy personnel in the study, it was found that there were significant differences in the level of knowledge according to their educational status, working positions and the districts they work in. It has been found that the easy accessibility of the patients to the pharmacy is the most effective reason for preferring the pharmacy instead of the doctor's examination. Survey participants think that pharmacies play an important role in the development of public oral and dental health, and they see improving oral and dental health as an important part of their work. Conclusion: Studies should be carried out to increase the awareness of oral and dental health in order to increase the knowledge of pharmacy staff and accordingly develop the right attitude and behavior. Increasing communication and cooperation between dentist and pharmacist may offer more effective oral health promotion strategies. By creating the right health models, pharmacies will be able to play an important role in improving oral and dental health.