Sosyal hizmet uzmanlarının yoksulluğun nedenlerine ilişkin algıları ve yoksulluğa yönelik tutumları
Social service experts' perceptions of the causes of the poverty and their attitudes towards poverty
- Tez No: 396540
- Danışmanlar: PROF. DR. VELİ DUYAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyal Hizmetler, Social Services
- Anahtar Kelimeler: Algı, Sosyal Hizmet Uzmanı, Tutum, Yoksulluk
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
Bu araştırma, Türkiye'de SHU' larının yoksullukla ilgili algılarının ve yoksullara yönelik tutumlarının belirlenebilmesi amacı ile yapılmıştır. Araştırma kapsamında anket kullanılarak SHUD' ye üye olan 101 SHU' nun sosyo-demoğrafik özelliklerine, yoksulluğun nedenlerine ilişkin algılarına ve yoksulluğa yönelik tutumları ile ilgili bilgi edinilmiştir. Yoksulluğun nedenlerine ilişkin algılarının belirlenmesi için Feagin vd. (1972) tarafından oluşturulan anket, yoksulluğa yönelik tutumlarının belirlenmesi için Atherton vd. (1993) tarafından oluşturulan anket kullanılmıştır. Verilerin girişi, analizi ve sınıflandırılmasında SPSS 16 programı kullanılmış ve değişkenlerin niteliğine göre yüzde, ortalama ve standart sapma değerleri belirlenmiştir. Değişkenler arasındaki ilişki ve anlamlı bir farklılık olup olmadığının belirlenmesi için t, f ve r istatistiksel analizleri kullanılmıştır. SHU' ların gelir durumlarının t-testine göre farklılık gösterdiği saptanmıştır. SHU' ların çocukluktaki gelir durumu ve toplam neden, son 5 yıl geliri ve toplam neden, çalıştıkları kurumlar ve toplam neden, çalıştıkları kurumlar ve toplam tutum, cinsiyet durumlarına ait t-testi, çocukluktaki gelir durumları ve toplam tutum, son 5 yıla ait geliri ve toplam tutum, inançlarının yoksulluğa etkisi ve toplam tutumuna göre farklılık göstermediği saptanmıştır. Araştırma, literatürdeki paralel çalışmalar ışığında tartışılarak öneriler ile sonlandırılmıştır.
Özet (Çeviri)
This research was prepared to determine Perceptions causes of poverty and attitudes to Poverty Among Social Service Experts at Turkey, to aim dependable scales. İt was obtained information about factors socio-demographic attributes, perceptions of causes of poverty and attitudes to poverty about 101 Social service experts who join Social Service Experts Assocation by using the questionnaire within the scope of thesearch. The questionnaires were used which was prepared perceptions about causes of poverty by Feagin et al. (1972), other questionnaire was prepared which attitudes to poverty by Atherton et al. (1993). SPSS 16 was used in data entry, analysis and determined mean, standart deviation and percentage in terms of the variable quality. T, f and r statistic alanalyzes was used to determine if there is a significant difference and relationship between variables. It was found that perceved vary according to social service expert's income condition according to the t-test. Itwas determined don't vary social service experts's income condition while they were child and total cause, last 5 years incomes and total cause, working institutions and total cause, working institutions and total attitude, t-test belong to sexual condition, social service experts's income condition while they were child and total attitude, income belong to last 5 years and total attitude, effect poverty of beliefs and total attitude. This research has been concluded with suggestion and discussion in the ligt of the releated literature. KeyWords: Attitude, , Perception, Poverty, Social Service Expert