Rekreasyonel etkinliklerin Üniversiteye giriş sınavına hazırlanan öğrencilerin öz yeterlik, sınav kaygısı ve serbest zaman doyum düzeyleri üzerine etkisi
Effect of rekreational activities on students' studying for University entrance exam self-efficacy, test anxiety, and leisure satisfaction level
  1. Tez No: 396559
  2. Yazar: HÜSEYİN GÖKÇE
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. OĞUZ ÖZBEK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Rekreasyonel etkinlik, öz-yeterlik, sınav kaygısı, serbest zaman doyumu, Recreational activity, self-efficacy, test anxiety, leisure time satisfaction
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Spor Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
Bu araştırmanın amacı, rekreasyonel etkinliklerin üniversite giriş sınavına hazırlanan öğrencilerin öz-yeterlik, sınav kaygısı ve serbest zaman doyum düzeyleri üzerine etkisini ortaya koymaktır. Araştırma, üniversite sınavına hazırlık kursu veren bir özel eğitim kurumuna devam eden 24 kız ve 24 erkek ( Yaş = 18, 81 ± 0,93) olmak üzere toplam 48 öğrenci ile gerçekleştirilmiştir. Deney ve kontrol grubunda 12 kız, 12 erkek olmak üzere 24 kişi bulunmaktadır. Deney ve kontrol grubuna, Genel Öz-yeterlik Ölçeği, West Side Sınav Kaygısı Ölçeği ve Serbest Zaman Doyum Ölçeğinden oluşan ölçek paketi, öntest ve son test olarak sınıf ortamında uygulanmıştır. Öntest niteliğindeki ölçek uygulamasının ardından deney grubunda yer alan öğrencilerin serbest zamanlarında rekreasyonel etkinlikler yapılmış, kontrol grubundaki öğrencilerle herhangi bir etkinlik yapılmamıştır. Deneysel sürecin ardından deney ve kontrol grubundaki öğrencilere aynı ölçek paketi tekrar uygulanmıştır. Deney grubu ve kontrol grubunda yer alan öğrencilerden ön ve son testlerde elde edilen öz-yeterlik, sınav kaygısı ve serbest zaman doyumu puanları Tekrarlı Ölçümlerde Çift Yönlü Varyans Analizi ile karşılaştırılmıştır. Bulgular, deney grubunda yer alan öğrencilerin öz-yeterlik düzeylerinin, kontrol grubunda yer alan öğrencilerin öz-yeterlik düzeylerinden anlamlı düzeyde yüksek oranda artış gösterdiğini, deney grubunda yer alan öğrencilerin sınav kaygısı düzeylerinin anlamlı düzeyde düşüş gösterirken, kontrol grubunda yer alan öğrencilerin sınav kaygısı düzeylerinde artış olduğunu ortaya koymuştur. Ayrıca deney grubunda yer alan öğrencilerin fiziksel ve sosyal serbest zaman doyumu düzeyleri, kontrol grubunda yer alan öğrencilerin fiziksel ve sosyal serbest zaman doyumu düzeylerinden anlamlı düzeyde yüksek oranda artış göstermiştir. Deney grubunda yer alan öğrencilerin rahatlama düzeyindeki serbest zaman doyum puanları anlamlı düzeyde artarken, kontrol grubundaki öğrencilerin puanları düşüş göstermiştir. Sonuç olarak, ergenlerin serbest zamanlarında rekreasyonel etkinlikler yapmalarının olumlu çıktılar sağladığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study was to determine the effect of recreational activities on students' studying for university entrance exam self-efficacy, test anxiety, and leisure time satisfaction level. The research was conducted with 24 male and 24 female students ( Age = 18, 81 ± 0,93) who were attending the university exam course. Experiment and control groups consisted of 12 male and 12 female students each. Both experiment and control groups were applied General Self-efficacy Scale, West Side Test Anxiety Scale, and Leisure Time Satisfaction Scale as pre and post test in the classroom environment. The program consisted of recreational activities was conducted to students in experimental group after pretest application, while no implementation was done for students in control group. Post tests were applied studens in both experiment and control groups after experiment process. Two Way Repeated Measures Analysis of Variance was used to compare students' pre and post test scores of self-efficacy, test anxiety, and leisure time satisfaction levels in both experiment and control groups. The results showed that students' in experiment group self-efficacy, physical, social, and relaxation leisure time satisfaction level increased and test anxiety level decreased significantly compared to the students in control group. Consequently, it was proved that adolescents' doing recreational activities in their leisure time caused adaptive outcomes.