Öğrenim alanlarına göre lise mezunlarının üniversite kazanma başarıları ile rekreasyon aktivitelerine katılım arasındaki ilişki
The relationship between high school graduates' university examination success and their attendance to recreation activities according to their study areas
  1. Tez No: 445424
  2. Yazar: AYTEKİN HAMDİ BAŞKAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SUAT KARAKÜÇÜK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Başarı, rekreasyon, üniversite sınavı, Success, recreation, university exam
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 143
Özet
Bu çalışmanın amacı lise mezunu bireylerin zaman kullanımlarına ve rekreatif etkinliklere katılımına göre üniversite kazanma başarılarının incelenmesidir. Bu araştırmanın evrenini Ordu ilinde 2014-2015 eğitim öğretim yılında liseden mezun olan ve Lisans Yerleştirme Sınavına (LYS) girmiş bireyler oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemini Ordu ilinde bir dershaneye kayıtlı yaşları 17-22 arasında değişen lise mezunu olan ve Lisans Yerleştirme Sınavına (LYS) girmiş tesadüfi örnekleme yöntemi ile seçilen 620 birey oluşturmuştur. Bu araştırmada demografik verilerin toplanması için araştırmacının geliştirdiği altı sorudan oluşan kişisel bilgi formu kullanılmıştır. Araştırmaya katılan bireylerin üniversite sınavına hazırlandıkları dönemdeki zaman kullanımlarına ait bilgileri toplamak için yedi, rekreatif etkinliklere katılımına ait bilgileri toplamak için ise altı sorudan oluşan anket formu kullanılmıştır. Veri toplama formu oluşturulurken alan yazın incelenmiş ve üç alan uzmanından görüş alınarak anlaşılırlığının test edilmesi için 20 kişilik bir gruba uygulama yapılmıştır. Uygulama sonucu gerekli düzeltmeler yapılarak anket formu son halini almıştır. Ayrıca üniversiteyi kazanıp kazanmama durumları dershane müdürlüklerinden liste şeklinde alınmıştır. Verilerin analizinde araştırma grubunun demografik özellikleri, zaman kullanımlarına ait ve rekreatif etkinliklerine katılımına ait bulgular için frekans ve yüzde hesaplamaları yapılmıştır. Değişkenlerin gruplara göre dağılımları incelenmiş, dağılımların normalliği ve varyansların homojenliği değerlendirilerek dağılımların parametrik özellik sergilediği sonucuna varılmıştır. Lise mezunu bireylerin üniversite kazanma başarılarının bağımsız değişkenlere göre değişip değişmediğini test etmek amacıyla ki-kare testi ve bağımsız tek örneklem testi (t-test) kullanılmıştır. Araştırma bulgularına göre; lise mezunu öğrencilerin cinsiyet, yaş, öğrenim alanı, zaman kullanımları ve rekreatif etkinliklere katılımlarına göre üniversite kazanma başarıları değişmemektedir. Genel olarak bakıldığında boş vakti verimli kullanamadığını belirten bir örneklem söz konusudur. Bunun yanı sıra hemen hemen örneklemin yarısı kişisel bir beceriye sahip olduğunu söylemiştir. Beceriye sahip olan öğrencilerin verimli zamanlarını da verimli kullandıklarını belirtme oranları yüksektir. Bunun tersi olarak da kişisel beceriye sahip olmayanların boş zamanlarını verimli kullanamadıklarını söyleme oranı yüksektir. Öğrencilerin günlük ders çalışmaya ayırdıkları zaman 3,19 saat olduğu ve ortalama 7,53 saat uykuya zaman ayrıldığı görülmüştür. Toplamda ortalama 10,72 saatlik bir dilimin ders çalışma ve uyku için harcandığı hesaplanmıştır. Sonuç olarak öğrencilerin yarısından fazlası boş zamanlarını kişisel beceriden çok ders çalışmak için kullandıklarını da görmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the success of high school to the university by the participation of individuals use their time and recreational activities. This research universe of the Ordu where have graduated from high school in the 2014-2015 academic year in the province and the Undergraduate Placement Examination (LYS) constitute specific individuals. Sample consisted of the Ordu of age enrolled in a high school classroom in the province is a graduate varying between 17-22 and the Undergraduate Placement Examination (LYS) was created with the selected 620 individuals entered the random sampling method. This research has been used in personal information form, consisting of six questions developed by the researchers for the collection of demographic data for individuals participating in the study to collect information to use when they prepare for the university entrance exams in period seven, to gather information related to participation in recreational activities was used a questionnaire consisting of the six questions. Data collection forms and creating examined the literature was conducted to test the application on a group of 20 people taking the opinions of the three experts in the field of intelligibility. Application results necessary corrections are made questionnaire was finalized. Also, the status of the university to have won in a list taken from education authorities. The demographics of the study group to analyze the data, the frequency and percentage calculation for evidence of participation in the time of their use and recreational activities are performed. Were evaluated according to the groups of variables, distribution of normality and homogeneity of variance evaluating the distribution of parametric feature exhibits to the conclusion that was reached. He graduated from high school to the university by the arguments of the success of individuals in order to test the changed-square test and one independent sample test (t-test) were used. According to research findings; of high school graduates gender, age, education area, according to participate in recreational activities and use of time does not change the success to the university. Overall this is a sample question stating that free time was used efficiently when viewed. Almost half of the sample said that as well as have personal skills. students with skills that they are not efficient when the efficient use rates are high. non-personal skills with a high rate to say the opposite is unable to use leisure time productively. When students in their daily course work that has been shown to average 3.19 hours and 7.53 hours of sleep time left. A slice 10.72 per hour in total is estimated to be spent to study and sleep. As a result, more than half of students said they use their free time to work lesson also see the personal skills.