Anonim şirketlerde bağımsız denetim
Independent audit in corporations
- Tez No: 396604
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ŞİRİN GÜVEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, İşletme, Law, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Bağımsız Denetim, Bağımsız Denetçi, Türk Ticaret Kanunu, Bağımsız Denetim SözleĢmesi, Bağımsız Denetim KuruluĢu, Bağımsız Denetim Raporu, GörüĢ Yazısı, Independent Audit, Independent Auditor, Turkish Commercial Code, Independent Auditing Contract, Independent Auditing Firm, Independent Audit Report, Letter Of Opinion
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çankaya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 131
Özet
Sermaye Ģirketlerinin denetlenmesi hususunda 6762 Sayılı TTK' nun oluĢturduğu denetim sistemi yerine, 6102 sayılı TTK“bağımsız denetim”kurumunu getirmiĢtir. GeliĢtirilen yeni sistemle birlikte, sermaye Ģirketleri, Ģirketle hiçbir organik bağı bulunmayan bağımsız denetçi ya da bağımsız denetim kuruluĢları tarafından denetlenecektir. 6102 sayılı Kanunun yaslaĢma sürecinde, vergi odaklı denetim anlayıĢının tamamen terk edilmesi hedeflenmiĢtir. Fakat 6102 sayılı TTK' da 6335 sayılı Kanun ile yapılan değiĢikliklerin ardından, vergi odaklı denetim anlayıĢına bir ölçüde dönüĢ yapılmıĢtır. Bu çalıĢmanın amacı, 6102 sayılı TTK ile değiĢen sistem ve beraberinde süregelen değiĢiklikler neticesinde oluĢan bağımsız denetim sistemini incelemektir. Tez kapsamında, ilk bölümde, Türk hukukundaki düzenlemelerde bağımsız denetim, denetimin çeĢitleri, ETK zamanında denetimin iĢleyiĢi incelenmiĢtir. Ġkinci bölümde, 6102 sayılı TTK ile oluĢan yeni bağımsız denetim sistemi ve 6102 sayılı TTK 'nın Ģirketlerin bağımsız denetime tabi olmaları bakımından getirmiĢ oldukları ölçeklendirme prensiplerine yer verilmiĢtir. Son bölümde ise, 6102 sayılı TTK'ya göre bağımsız denetimin iĢleyiĢi, KAMUDESK tarafından gerçekleĢtirilecek bağımsız denetim, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından gerçekleĢtirilecek bağımsız denetim, bağımsız denetimin unsurları ve bağımsız denetim neticesinde yapılacak iĢlemlere yer verilmiĢtir.
Özet (Çeviri)
Turkish Commercial Code (Code Number: 6102) brought the“independent audit”institution instead of the control system of The Old Turkish Commercial Code (Code Number: 6762) fort he control of the capital corporations. With this new growing system, capital corporations will be controlled by independent auditers or independent auditer estamblishments who have no organic connections with the corporation. It is completely aimed to leave the respectivity of tax-driven control in the enactment process of the Turkish Commercial Code ( Code Number: 6102). However after the amendement of Turkish Commercial Code (this ammendemnt‟s Code Number is 6335) perspectivity of tax-driven control is turned back at same point. The aim of this thesis is to research the changed system in TCC(Code Number: 6102) and the independent audit system that have been arise with the amendments of the Turkish Commercial Code. In the first part of the thesis, the independent audit system in Turkish law, the types of control, the procedure of the control at the session of Old Turkish Commercial Code ( Code Number: 6762) are reviewed. In the second part, the working of the independent control system in the respect of the Turkish Commercial Code, and the principle of Turkish Commercial Code about scalingt are taking part. In the final part f this thesis, the independent audit that will be done by KAMUDESK, the independent audit that will be done by Ministry of Customs and Trade, the element of the independent audit and the procedure that will be done as a result of the control are examined.