Issues of gender and family in Virginia Woolf's To The Lighthouse
Virginia Woolf'un Deniz Fenerine (To The lighthouse) adlı romanında cinsiyet ve aile konuları
  1. Tez No: 396612
  2. Yazar: ALI WALEED ABDULQADER
  3. Danışmanlar: DR. BÜLENT AKAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Kadın, Cinsiyet Ayrımcılığı, Sanat, Kimlik, Erkeğin Kadın üzerindeki Olumsuz Etkileri, Aile ve Evlilik, Women, Gender Discrimination, Art, Identity, Negative Effects of Men on Women, Family & Marriage
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Çankaya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Edebiyatı ve Kültür İncelemeleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
Bu çalışma kadın için sanatın bağımsızlık ve kimlik elde edebilmek için ne derece önemli olduğunu vurgulayan bir bakış açısıyla Virginia Woolf'un To the Lighthouse adlı roman hakkında bir tartışmayı ele alır. Eleştirmenlerin birçoğu romanın Muhafazakâr bir toplum içinde Virginia Woolf'un bir kadın yazar olarak deneyimlediklerini ve yazarın kendi hayatını yansıttığına inanır. Woolf'a göre kadın, evli ya da bekar, bekar hayatında Lily ve evlendikten sonra Bayan Ramsay'i gibi, yaratıcılığını kullanabileceği ve kendi potansiyeline erişebileceği bir yol bulabilir. Bu açıdan bakıldığında sanat, kadının hayatın zorluklarını anlaması ve bunlarla baş edebilmesi için etkili bir araç olduğu söylenebilir. Ancak, kadın karşıtı cinsiyet yanlısı olan ve erkeğe verilen yüksek değerlerin hakim olduğu bir toplumda birçok kadının kimlik edinmek için yaratıcılıklarını kullanma gücü ya da fırsatı olmadığı gerçeği apaçık ortadadır. Bu bağlamda roman, yaratıcı bir ressam olan ve Bay ve Bayan Ramsay arasındaki anlaşmazlığa bir misafir olarak şahit olan Lily Briscoe'nun sanatsal başarılarını yansıtır. Aile içindeki durumunu kabul eden, uysal, itaatkar bir kadın olarak görünen Bayan Ramsay, ailevi meseleleri çözme konusundaki yaratıcılığını gözler önüne serme kabiliyetine sahiptir. Ancak, kocası ve çocuklarına karşı sorumlulukları olduğunu bilecek kadar da gerçekçidir. Kendi öz-değerini kazanmasını sağlayan evlilik hayatındaki yaratıcılığını sergilemekten geri kalmaz.
Özet (Çeviri)
This study involves a discussion of Virginia Woolf's To the Lighthouse with a view to highlighting the importance of art for women to achieve autonomy and identity. Most critics believe that the novel reflects Virginia Woolf's own life and her experiment as a female artist living in Victorian society. According to Woolf, whether married or single, women can find a way to use their creativity and realize their potential either in art, like Lily, or in domestic life, like Mrs. Ramsay. Viewed from this perspective, art can be regarded as an effective means by which women can understand and cope with the challenges of life. However, one can hardly lose sight of the fact that, given the gender biases against women in a society dominated by male values, not many women have the power or opportunity to use their creativity to achieve identity. Within this context, the novel reflects the artistic achievements of a creative female painter Lily Briscoe, who, as a guest, witnesses the clash between Mr. and Mrs. Ramsay. Though she seems to be a submissive wife who has accepted her condition in the family, Mrs. Ramsay is able to exhibit her creativity in the way she arranges domestic affairs. While she is realistic enough to know that she has got responsibilities toward her husband and children, she does not fail to show her creativity in domestic life, which enables her to achieve self worth.