Türkiye'de borsa endeksleriyle yerel, genel ve cumhurbaşkanlığı seçim sonuçları arasında korelasyon araştırılması
Research on correlation between stock exchange index and result of local, general elections and presidency of Republic election in Turkey
  1. Tez No: 396633
  2. Yazar: ZEYNEP TUĞÇE GÖK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEMİH BÜKER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maliye, İşletme, Finance, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Davranışsal Finans, Karar Alma Süreçleri, Etkin Piyasalar Hipotezi, Seçim Dönemi Anomalileri, Seçim Dönemi Belirsizlikleri, Chow Yapısal Kırılma Testi, Behavioral Finance, Decision-making Processes, Effective Markets Hypothesis, Election Period Abnormalities, Election Period Uncertainties, Chow's Structural Break Test
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ufuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 170
Özet
Davranışsal Finans, giderek gelişen ve teknolojik imkânlar sayesinde daha da iç içe geçmiş bir hale gelen dünyamızda yatırımcı davranışlarının sebeplerini açıklamaya çalışmaktadır. Dolayısıyla son dönemlerde yapılan birçok araştırma sayesinde popüler konulardan biri olmuştur. Piyasa ve fiyat hareketlerinin altında yatan sebepler hakkında bilgi sahibi olmak, yatırımcıların karar alma ve geleceğe dönük planlamalar yapabilmesi için son derece önemli bir konudur. Bu nedenle davranışsal finans konusu çerçevesinde yapılan araştırma sayısı gün geçtikçe artarak devam etmektedir. Borsa verileri gibi yüksek frekanslı ve alacağı değerler birçok içsel ve dışsal dinamiklerden etkilenen endeksler, yatırımcı davranışlarının sonuçlarının en somut göstergelerindendir. Seçim ve kriz dönemleri gibi belirsizlik ve risk ortamlarında finansal davranışlar daha uç bir seviyeye gelmektedir ve bu davranışlar piyasalar üzerinde oldukça etkili olmaktadır. Bu çalışmada da 2002-2015 yılları arasında Türkiye'deki 10 genel seçim, yerel seçim, referandum ve cumhurbaşkanlığı seçim dönemi için borsa verilerinin hareketleri incelenmiştir. Çalışma sonucunda, BİST 100 endeksinin, Türkiye'deki genel seçim, yerel seçim, referandum ve cumhurbaşkanlığı seçim dönemlerinden etkilendiği, seçim ve referandum öncesi dönemler ile seçim ve referandum sonrası dönemler arasında BİST 100 endeksinin istatistiksel olarak farklılıkların olduğu yapılan Chow'un Yapısal Kırılma testi yardımıyla bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Behavioral Finance attempts to explain the behaviors of investors in our world that is gradually developing and has become even more interwoven thanks to the technological possibilities. Therefore, it has become one of the most popular topics by means of the several recent studies. To have knowledge of the reasons underlying the market and price movements is a very important issue for investors to make decisions and making plans for future. With this reason, number of studies carried out in the frame of behavioral finance topic are continuing and increasing day by day. Indices with high frequencies and values affected from many internal and external dynamics such as the exchange market data are the most concrete indicators of the consequences of investor behaviors. Financial behaviors get closer to the extreme ends in the environment of uncertainty and in periods of crisis and such behaviors become rather effective on markets. In this study also, movements of the exchange market data were examined related to 10 general elections, referendums and the election of the president of the state in the period the years 2002 and 2015. It was found in the study that BİST 100 index was affected from the general elections, local elections, referendum and election of the president of the state, and it was also found with the help of Chow's structural break test that there are statistically significant differences in BİST 100 index between the pre- and post-election periods before elections and referendums.