Bir çocuk edebiyatçısı olarak Adnan Özyalçıner
Adnan Özyalçıner as a children's writter
  1. Tez No: 396702
  2. Yazar: AHMED REHA KANTAR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CEM ŞEMS TÜMER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Türk Dili ve Edebiyatı, Education and Training, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Çocuk, Edebiyat, Çocuk Edebiyatı, Çocuk Eğitimi, Adnan Özyalçıner, Children, Literature, Children's Literature, Children's Education, Adnan Özyalçıner
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erzincan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 345
Özet
Geleceğimize bırakacağımız en güzel miras, iyi yetişmiş çocuklardır. Çocukların gelişiminde en büyük rol oynayan etkenlerden biri de edebiyattır. Hem çocuğun hem de edebiyatın gelişmesi için çocuk edebiyatı, üzerinde önemle durulması gereken bir konudur. Çocuk edebiyatı içerisinde yer alan yazarlarımızdan biri de Adnan Özyalçıner'dir. Yetişkinler için birçok eser kaleme alan yazar çocuklar için de masal ve hikâye türünde eserler vermiştir. Öykücü yazar olarak anılan Özyalçıner, kendi yazdığı öykü ve masallarının dışında geleneksel masal ve hikâyeleri günümüz çocuklarına uyarlayarak kendi akıcı üslubuyla yeniden yorumlamıştır. Söylencelerden(efsane) de yararlanan yazar, yorumlamada günümüz gerçekçiliğini ön planda tutmuştur. Bu çalışma, dört bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde, çocuk ve edebiyat kavramları açıklanmış, bu iki kavramın bir araya gelmesiyle oluşan çocuk edebiyatının anlamı, türleri ve nitelikleri anlatılmaya çalışılmıştır. Tezin önemi, amacı ve problemlerinin de anlatıldığı bu bölümden sonra ikinci bölümde tezin yöntemi hakkında bilgiler verilmiştir. Çalışmanın üçüncü bölümünde Adnan Özyalçıner'in hayatına değinilmiş, eserlerin tahlilleri yapılmıştır. Özyalçıner'in eserlerindeki iletiler tespit edilmiştir. Son bölüm olan dördüncü bölümde bulgular ve yorumların sonuçları maddelenmiş, önerilerde bulunulmuştur. Çalışma, Adnan Özyalçıner'le yapılan röportajın olduğu ekler bölümüyle sonuçlandırılmıştır.
Özet (Çeviri)
The best heritage we could leave for our future is well-edecated children. Literature is one of the major factors effecting development of children. For the development of both tehe children and the literature, children's literature is an important subject. Adnan Özyalçıner is one of the authors who contributed children's literature. The author wrote tales and stories for children, alongside his many writtings for adults. Özyalçıner, who has been titled as a storyteller. Aside from stories and tales of his own writing also reinterpreted traditional stories and tales to be adopted for children of nowadays. The author benefited from myths and had the reality of present day as his first priority. This study consists four chapters. In the first chapter, the concepts of child and literature are explained; meaning, types and qualities of children's literature have been unfolded. After this chapter where importance, aim and problems of thesis explained, the second chapter includesdetails about the method of the thesis. The third chapter includes the life of Adnan Özyalçıner and analysis of his work. The mesages in Özyalçıner's writing were detected. In the fourth last chapter, results of findings and comments were listed; suggestions have been made. The study has been concluded with the interview of Adnan Özyalçıner in the attachments chapter.