V. V. Barthold'un Türkistan'ın Kültür Hayatının Tarihi adlı eserinin çeviri ve değerlendirilmesi
History of Cultural Life of Turkestan
  1. Tez No: 396752
  2. Yazar: FATMA ÇIRAY
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ERHAN YOSKA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Barthold, Orta Asya, Türkistan'ın Kültür Hayatı, Barthold, Central Asia, Cultural Life of Turkestan
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Avrasya Çalışmaları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 263
Özet
Oryantalizme büyük katkı sağlayan Rus oryantalistlerin başında V. V. Barthold gelmektedir. İran, Kafkasya ülkeleri, Moğol, İslâm tarihi, Arap ülkeleri, Türk halkları gibi konularla ilgilenen Barthold'un asıl çalışma alanını Orta Asya ve Türkistan oluşturmaktadır. Onun bu konulardaki çalışmalarının çoğu farklı dillere ve Türkçe'ye çevrilmiştir.“Türkistan'ın Kültür Hayatının Tarihi”Barthold'un, günümüzde de hâlâ değerini koruyan Türkistan ile ilgili henüz Türkçe'ye kazandırılmamış eserleri arasında bulunmaktadır. Bu eserin çalışma konumuzu oluşturan İslâmiyet öncesi ve sonrası monografilerinde, Türkistan'da ortaya çıkan göçebe devletlerden başlayarak bu coğrafyada İslamiyet'in yayılışına kadar M.Ö ve Orta Çağdaki Türkistan'ın kültürü ve Tarihi incelenmektedir.
Özet (Çeviri)
Barthold is a prominent Russian Orientalist providing great contributions to orientalism. Working on subjects such as Iran, the Caucasus countries, the Mongols, the history of Islam, the Arab countries, the Turkish people, Barthold's main field of study is Central Asia and Turkestan. Most of his work on these issues have been translated into different languages and Turkish.“History of Cultural Life of Turkestan”is among his works about Turkestan, which today stil maintains its value and has not borught into Turkish yet. In pre-Islamic and Islamic monographs of this work, culture and history of Turkestan BC and in middle ages is examined, starting from nomadic state of Turkestan until the spread of Islam in the region.