Bireylerin mesleklerine göre diğerkâmlık düzeyleri
Altruism levels of individuals by professions
- Tez No: 396918
- Danışmanlar: PROF. DR. KURTMAN ERSANLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Diğerkâmlık, prososyal davranış, empati, bencillik, Altruism, prosocial behavior, empathy, egoism
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
Bireylerin bir arada yaşama zorunluluğunun beraberinde getirdiği bir takım sosyal kurallar bulunmaktadır. Hem hayatta kalabilmek hem de toplum olabilmek adına uyulan ve zamanla içselleştirilen bu kurallar bireylerin yaşamlarına yön vermeye başlamıştır. Bu kurallardan bir tanesi de diğerkâmlıktır. Bu araştırmada farklı meslek gruplarından bireylerin diğerkâmlık düzeyleri incelenmiştir. Bu amaçla 700 bireyden oluşan çalışma grubundan Diğerkâmlık ölçeği ve Kişisel Bilgi Formu kullanılarak elde edilen veriler analiz edilerek, denenceler test edilmiştir. Bulgular, bireylerin meslek gruplarına göre diğerkâmlık düzeylerinin farklılık gösterdiğini göstermiştir. Diğer denencelere bakıldığında, bireylerin diğerkâmlık düzeylerinin cinsiyet ve çocuk sahibi olma durumuna göre anlamlı şekilde farklılık gösterdiği, kadınların ve çocuk sahibi olan bireylerin diğerkâmlık düzeylerinin daha yüksek olduğu görülmüştür. Bireylerin medeni durumlarına göre ise anlamlı bir fark olmadığı bulunmuştur. Araştırmanın bulgularına göre ilgili literatür incelenmiş ve yapılan araştırmalar ışığında tartışılarak, önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
There are several social rules that arise from the compulsory of individuals to live together. These rules that are internalized -for both surviving and being a society- has been started to give directions to the lives of individuals. One of the rules is altruism. In this research, altruism levels of individuals those are members of different occupational groups has been investigated. For this aim, the data gathered from the responses of the study group composed of 700 individuals to Altruism Scale and Personal Information Form has been analyzed and the hypothesis has been tested. The results indicated that altruism levels of individuals those are from varied occupational groups show difference. When the other hypotheses are considered, it has been seen that altruism levels of individuals significantly varies according to gender and the state of being possessed of a child; females and individuals possessed of a child have higher altruism levels. Additionally, according to the marital status, any difference could not found. The literature in respect of the findings of the present research has been investigated and discussed under the light of existing research, and suggestions were made.