Adsorption of palladium(II) ions by poly(m-Aminobenzoic acid)
Poli(m-Aminobenzoik asit) polimeri ile pd(II) iyonlarının adsorpsiyonu
- Tez No: 397356
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA GÜLFEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: m–Aminobenzoik Asit Polimeri, Palladyum(II), Adsorpsiyon, Şelat Polimer, Poly(m-Aminobenzoic Acid), Palladium(II) Ions, Chelating Polymer, Adsorption
- Yıl: 2015
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Analitik Kimya Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
Bu çalışmada poli(m-aminobenzoik asit) polimeri; m-aminobenzoik asit ile amonyum persülfatın kimyasal reaksiyonuyla sentezlenmiş ve sonra polimer üzerindeki Pd(II) iyonlarının adsorpsiyonun denge, kinetik ve termodinamiği çalışılmıştır. Pd(II) iyonları adsorplanmış p-mABA polimerinin karakterizasyonunda, FT-IR spektrokopisi, potansiyometrik titrasyonu ve molekül ağırlığı analizi incelenmiştir. Adsorpsiyon çalışmasında; asitliğin, sıcaklığın ve Pd(II) iyonlarının konsantrasyon etkisi incelenmiştir. Optimum pH 2 olarak bulunmuştur. Adsorpsiyon verileri Langmuir ve Freundlich izotermlerine uygulanmıştır. p-mABA polimerinin Pd(II) adsorpsiyon kapasitesi 24,21 mg/g olarak hesaplanmıştır. Adsorpsiyon termodinamik hesaplamalarında ΔGo değerleri 25-55°C sıcaklıklarında-16,98 ve -22,26 kJ/mol olarak hesaplandı. Adsorpsiyon entalpisi (ΔHo) 35,393 kJ/mol, entropisi (ΔSo) 176,05 J/mol ve aktivasyon enerjisi (Ea) 61,71 kJ/mol olarak hesaplanmıştır. p-mABA üzerine Pd(II) adsorpsiyonu, hem karmaşık hem de iyonik etkileşim etkin olduğu kimyasal bir adsorpsiyon olduğu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
In the present work, poly(m-aminobenzoic acid) (p-mABA) was synthesized by the chemical reaction of m-aminobenzoic acid with ammonium persulfate (APS) and then the equilibrium, kinetics and thermodynamics ofpalladium(II) ions adsorption onto p-mABA were studied. FTIR spectroscopy, potentiometric titration and molecular weight analysis were used in the characterization of the polymer. Pd(II)-p-mABA complex or Pd(II) adsorbed polymer. In the adsorption studies, the effects of acidity, temperature and palladium(II) concentration were examined. The optimum pH value was found to be 2. The adsorption data were applied the Freundlich and the Langmuir isotherms. Pd(II) adsorption capacity of p-mABA polymer was calculated as 24.21 mg /g. In the thermodynamic evaluation of the adsorption, the ΔGo values were calculated as -16.98 and -22.26 kJ/mol at 25-55ºC temperatures. The enthalpy (ΔHo) 35.393 kJ/mol and entropy changes (ΔSo) 176.05J/mol, and activation energy (Ea) 61.71 kJ/mol of the adsorption were calculated. The Pd(II) adsorption on p-mABA were found to be a chemical adsorption and ionic interactions.