Elmalılı M. Hamdi Yazır'ın Hak Dini Kuran Dili ışığında Ehl-i kitap kavramı
The concept of people of book in the light of Right Quran Religious Language by Elmalılı M. Hamdi Yazır's
  1. Tez No: 397490
  2. Yazar: KAZIM URAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KEMAL POLAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Ehl- i Kitap, Sâbiîler, Mecûsiler, Yahudiler, Hıristiyanlar, The people of the Book, Sabie, Magian, Jews, Christians
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 189
Özet
Bu çalışmada Elmalılı Muhammed Hamdi Yazır'ın“Hak Dini Kur'an Dili”adlı eserinde Ehl-i Kitap'ı nasıl yorumladığı esas alınmaktadır. Bu bağlamda ilk olarak Kur'an-ı Kerim'in Allah'a ve ahiret gününe inanıp salih amel işleyerek cenneti kazanabileceğini müjdelediği gruplardan Sâbiîler ve Mecusîler hakkında açıklama yapılmıştır. Daha sonra Kur'an'ın Ehl-i Kitap kategorisinde bahsettiği Yahudiler ve Hıristiyanlar konu edinilmiştir. Çalışmamız, bir giriş ve üç ana bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde konunun belirlenmesi, sınırları, araştırmanın amacı, önemi, metodu ve kaynakları üzerinde durulmuştur. Birinci Bölüm'de Kur'an'da haklarında hiçbir açıklama yapılmayan Sâbiîler ve Mecusîler ele alınmış, bu dinler hakkında tarihî bilgiler verildikten sonra Elmalılı'nın konu hakkındaki yorumlarına yer verilmiştir. İkinci Bölüm'de Ehl-i Kitap kapsamındaki Yahudilere değinilmiş, Yahudilik hakkında genel ve tarihi bilgi verilmiştir. Bu bağlamda Yahudiler ve Tevrat ile ilgili meseleler üzerinde durulmuş ve Yahudilerin genel karakterlerine değinilmiştir. Üçüncü Bölüm'de ise Ehl-i Kitap kapsamındaki Hıristiyanlar ele alınmıştır. Bu anlamda tartışmaların eksik olmadığı özellikle Hz. İsa ile ilgili konulara Elmalılı'nın yorumları çerçevesinde açıklık getirilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
This Elmalılı Mohammed Hamdi Yazır's the study“True Religion Kuran”People of the Book is based on how he interprets his work. In this context, first as an explanation about the Holy Koran to believe in Allah and the Last Day deeds committed by the group could win heralded Sabie and Magian's paradise. Then the Qur'an mentions that the People of the Book, Jews and Christians in the category and use. Our study consists of an introduction, three main parts. Determination of the subject in the Introduction, the limits, the purpose of research, significance, focused on methods and resources. First Sabie that no explanation in the Qur'an rights are dealt with in Section Magian, on the subject Elmalılı after the historical religions are given information about the review. The second chapter in the Jews under People of the Book, and gives general information about the history of Judaism. In this context, the Jews and the Torah of the Jews emphasized related issues and touch upon the general character. In the third chapter Christians under the People of the Book are considered. In this sense, the lack of debate, especially Jesus-related the framework of issues related to the opening of Elmalılı's reviews have been tried to be with Jesus.