Elmalılı'nın hak dini Kur'an dili tefsirinde Hz. peygamber tasavvuru
The imagination of the prophet (Muhammed) in the interpretation (Tafsir) published as righteous religion Quranic language of Elmalılı
- Tez No: 538072
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NAİM DÖNER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Kur'an-ı Kerim, Tefsir, Hz. Peygamber, Elmalılı Muhammed Hamdi Yazır, Hak Dini Kur'an Dili, Tasavvur, The Holy Qur'an, Interpretation (Tafsir), Prophet, Muhammad, Elmalılı Muhammad Hamdi Yazır, Hak Dini Kur'an Dili, İmagination
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bingöl Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 140
Özet
“Elmalılı'nın Hak Dini Kur'an Dili Tefsirinde Hz. Peygamber Tasavvuru”adlı bu çalışma, giriş ve iki bölümden oluşmaktadır.Giriş bölümünde, eserin yazarı Elmalılı Muhammed Hamdi Yazır'ın hayatı, ilmi kişiliği, idari görevleri, eserleri ve özellikle araştırmamızın konusu olan tefsiri hakkında geniş bilgiler verilmiştir. Çağdaşları arasında temayüz etmiş Elmalılı, Osmanlı ilim mirasını taşıyan, çağının pozitif bilimlerine hâkim olan, geniş kültürlü, mütefekkir bir din âlimidir.Birinci bölümde, Kur'an-ı Kerim'de peygamberlik konusu ele alınmıştır. Konu; âyetler, rivâyetler ve yapılan yorumlarla işlenmiştir.İkinci bölümde ise, Hz. Peygamber Tasavvuru Elmalılı'nın Hak Dini Kur'an Dili adlı tefsiri ve diğer eserleri bağlamında incelenmiştir. Kur'an âyetleri ışığında Hz. Peygamber işlenmiş, Elmalılı'nın igili âyetlere yaptığı yorumlar sade bir üslûpla ele alınmıştır. Elmalılı Hakikat-ı Muhammediyye'yi benimsemiş, bu yüzden Hz. Peygamber'i yüceltmeci bir tarzda ele almıştır.
Özet (Çeviri)
This study which is called as“The imagination of the Prophet (Muhammad) in the interpretation (tafsir) published as Righteous Religion Quranic Language of Elmalılı”consists of introduction and two sections.The introduction section of the study included full information about the life, scholarly personality, administrative duties and works of Elmalılı Hamdi Yazır, author of the work, and especially his interpretation (tafsir) that is our research subject. Elmalılı coming to the fore among the contemporaries is a wide-cultured thinker and religious scholar who carried the heritage of Ottoman scholarship and had a unique knowledge about the positive sciences of his time. In the first section, we discussed the subject of prophecy in the Quran referring to the verses, riwayat and the interpretations made. In the second section, we scrutinized the imagination of the Prophet Muhammad by analyzing the interpretation (tafsir) called as the Righteous Religion Quranic Language of Elmalılı and other works. The Prophet Muhammad and the interpretations of Elmalılı for the relevant verses were discussed in an unsophisticated language. Elmalılı adopted the Truth of Muhammediye, and therefore discussed the Prophet Muhammad in an almighty style.