Papağan gazetesi inceleme, tahlilî fihrist, seçme metinler
The newspaper of Papağan analysis, analytical index, selected texts
- Tez No: 397498
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NİHAYET ARSLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gazetecilik, Türk Dili ve Edebiyatı, Journalism, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Papağan, Orhan Seyfi, Türk basını, mizah, hiciv, Papağan, Orhan Seyfi, Turkish press, humor, satire
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 507
Özet
23 Nisan 1924'te Orhan Seyfi Orhon tarafından çıkarılmaya başlanan Papağan gazetesi, 239 sayı boyunca yayın hayatına devam etmiştir. Bu çalışmada, mizahi üslupla yazılmış edebî metinlerden oluşan ve yayımlandığı dönemle ilgili önemli veriler sunan Papağan gazetesinin iki yıllık yayın faaliyetleri incelenmiştir. Beş bölümden oluşan çalışmanın birinci bölümünde Türk basınının gelişim sürecine değinilmiş, mizah ve hiciv ekseninde edebiyat ve basına ait değerlendirmeler yapılmıştır. Papağan gazetesinin incelendiği ikinci bölümde gazetenin yayın hayatına başlaması ve yayın süreci, yayın politikası ve şekil özellikleri incelenmiş; gazetenin yazar, şair ve karikatürist kadrosu Papağan'daki kalem faaliyetleri göz önünde bulundurularak tanıtılmıştır. İkinci bölümün sonunda gazetenin muhtevasını oluşturan yazı türleri ve karikatürler hakkında değerlendirme yapılmıştır. Üçüncü bölümde yazar ve şair adları ile yazı türlerine göre oluşturulmuş iki fihrist bulunmaktadır. Dördüncü bölümde gazetenin karakteristik özellikleri dikkate alınarak hazırlanmış seçme metinler Latin harflerine aktarılmıştır. Sonuç bölümü olan beşinci bölümde gazetenin özellikleri, önemi ve içeriğiyle ilgili genel bir değerlendirme yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
The newspaper of Papağan, started to be published by Orhan Seyfi on the date of 23 April 1924, continued its publishing life during 239 issues. In this study, it is examined two-year-publication activity of Papağan whose content was full of literary texts written by humorous style and that gave important information about the period when the newspaper was published. In the first section of the study, consisting of five sections, it is mentioned that development process of Turkish press and made an evaluation about literature and press in the axis of humor and satire. In the second section, Papağan's start and process of broadcast, editorial policy and shape features are investigated; its writer, poet and cartoonist team is introduced by considering their activities in the newspaper of Papağan. At the end of the second section, genres that make up the content of the newspaper are evaluated. In the third section, there are two indexs: The first one is created according to the names of authors and poets, and the second one is created according to the genres of texts in the newspaper. In the fourth section, selected texts chosen from the newspaper, prepared by considering its features, are transliterated into Latin alphabet. In the fifth section, it is made a general assessment about the charectiristics, significance and content of the newspaper.