Heidegger'ın 'Varlık ve Zaman' adlı eserinde insan varlığının varoluşsal özellikleri
Existential properties of human existence in Heidegger's being and time
- Tez No: 397526
- Danışmanlar: PROF. DR. ALPARSLAN AÇIKGENÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Felsefe, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Dasein, varlık, varolan, ihtimam-göstermeklik, hergünkülük, dünya-içinde-olma, birlikte-olma, Dasein, being, existing, co-existence ordinariness, be in the world, existential communion
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
Bu çalışma Heidegger'in Nazilerle olan ilişkisini, onun bitmemiş başyapıtı 'Varlık ve Zaman'dan hareketle değerlendirmek ve Heidegger'in neden Nazizmi benimsemiş olamayacağını, Varlık ve Zaman için“Nasyonal Sosyalizme hizmet eden bir eser”denemeyeceğini Varlık ve Zaman'da temellendirilen Dasein'ın varoluşsal özelliklerinden hareketle ispatlamak amacındadır. Bu sebeple ilk bölümde Heidegger'in temel soru(n) olarak gördüğü“Varlık Sorusu”ile neyi kast ettiğini açıklamaya çalışacağım. İkinci bölümde ise bu soru(n) ile ilgili çözüme gidecek varlığın neden Dasein olduğunu gösterip, Dasein'ın eksistensiyal özelliklerini açıklamaya çalışacağım. En son bölümde ise Dasein ile anlatılmaya çalışılanın dünya-içinde olan bir varlık olmasını ve bu sebeple hergünkülük ve zaman içersinde olduğunu açıklayacağım. Sonuç bölümünde ise Heidegger'in temel problemi olan Dasein'ın, yine onun problemine getirdiği yaklaşımdan kaynaklı, neden Nazi düşüncesine hizmet etmediğini göstereceğim.
Özet (Çeviri)
Based on his interrupted masterpiece 'Being and Time', this article evaluates Heidegger's relationship with Nazis, and with reference to Dasein's existential grounds in 'Being and Time' aims to prove why Heidegger could not have sided with Nazism and that 'Being and Time' can not be called as 'favoring national socialism'. Hence, in the first section I have tried to explain what Heidegger means by 'The Question of Being' which he assumes as main concern/problem. Then, in the following section I have tried to demonstrate why Dasein is chosen to solve 'the question of being' and tried to explain its existensial features. Finally the last section explaines that Dasein is considered to be existent-in-the-world, and hence in a routin and time. In the conclusion, based upon Heidegger's approach to his main concern/problem, I have tried to demonstrate why Dasein, Heidegger's main concern, does not serve to the ideology of Nazis.