Yaşlılık algısı ve yaşlılara sunulan kurumsal hizmetler farkındalığı üzerine bir inceleme: Erzurum ili örneğinde
Post graduatea research on old age perception and awareeness of institutional services provided to the old people: İn the province of Erzurum
  1. Tez No: 397668
  2. Yazar: HASAN ŞAHİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. DERYA TELLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halkla İlişkiler, Sosyal Hizmetler, Public Relations, Social Services
  6. Anahtar Kelimeler: Yaşlılık, Yaşlı, Aile, Kurum, Farkındalık, Old Age, Old People, Family, Institution, Awareness
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 162
Özet
Bu araştırma yaşlılığa bakış ve yaşlılara sunulan kurumsal hizmetlerin farkındalığını Erzurum İli örneğinde ele almayı amaçlamıştı. Alan araştırmasının örneklemini Erzurum İli merkez ilçelerindeki bireyler oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplamak amacıyla 386 deneğe anket formu düzenlenmiştir. Bu tez çalışmasında öncelikle yaşlılığın tanımı yapılmış; Dünyada ve Türkiye'de yaşlılığa bakış teorik olarak ele alınmıştır. Ardından Dünyada ve Türkiye'de yaşlılara sunulan kurumsal hizmetleri ele alan çalışmalar incelenmiştir. Alan araştırması kısmında ise anket çalışması sonucunda elde edilen bulgulardan hareketle, yaşlılara sunulan kurumsal hizmetler farkındalığı ölçmeye çalışılmış; çıkan sonuçlar değerlendirilmiştir. Araştırmaya katılanların büyük çoğunluğu yaşlılığı sona yaklaşma, yalnızlaşma, düşkünlük, muhtaçlık, sevdiklerini kaybetme vb. kavramlarla tanımlanmaktadır. Yaşlıların huzurevinde kalmasından ziyade aileleriyle birlikte yaşamaları gerektiği, kendilerinin, aileyi birleştirici, rol oynadığı çoğunluğun benimsediği görüş olup; yaşlıların toplamdan yadsınmasına karşı çıkılmaktadır. Yaşlıların sorunları ile ilgilenme konusunda başta ailesi, ardında devlet sorumlu yapı ve kurumlar olarak görülmektedir. Bununla beraber yaşlılara sunulan hizmetlerin yeterli olduğu düşüncesi hakimdir. Yaşlılara sunulan hizmet ve olanaklardan ise deneklerin büyük çoğunluğunun yeterince bilgi sahibi olmadıkları görülmektedir. Tez çalışması da göstermektedir ki, yaşlılara yönelik politikalar geliştirilirken ve hizmet yapılanmasına gidilirken yaşanılan bölge doğası ve beklentileri göz önünde bulundurulmalıdır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to research old age perception and awareness of institutional services provided to the old people in the province of Erzurum. Individuals in the central districts and towns of Erzurum constitute the samples of the field study. In order to get data, questionnaire forms were applied to 386 respondents. In this study, old age was defined first; Outlook of old age in the world and in Turkey was regarded theoretically. Then, researches on providing institutional services were studied. In field study part, based on the findings received from the results of the questionnaire study, awareness of institutional services provided to the old people was measured and the results were evaluated. Vast majority of the people participated in the questionnaire are defined with such notions as nearing the end, getting lonely, being broken down, neediness, losing people they love. The view that the old people should live with their families rather than living in old age asylum and that they have an important role on drawing the family together is broadly accepted and denegation of the old people is objected. To deal with the problems of the old people, firstly their families, then government and institutions are thought to be responsible. However, that the services provided to the old people are adequate is a broadly accepted view. But, it can be understood that vast majority of the participants do not have enough information about the opportunities and services provided to the old people. The thesis study shows that while developing policies about the old people and structuring services , nature of the district and expectations must be taken into consideration.