Yerli durum komedilerinde tüketim kültürünün yeniden üretimi
Local si̇tcom i̇n agai̇n production of consumer culture
  1. Tez No: 397669
  2. Yazar: BİLAL BAHADIR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İRFAN HIDIROĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Radyo-Televizyon, Radio and Television
  6. Anahtar Kelimeler: Tüketim Kültürü, Yeniden Üretim, Televizyon, Durum Komedileri
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 124
Özet
Dizi sektörü içerisinde bir alt tür olan durum komedilerinde tüketim kültürünün yeniden üretimi üzerine odaklanan çalışmada, tüketim kültürünün yeniden üretimi doğrultusunda üretim ve tüketim süreci ile birlikte bu sürece hizmet eden dil ve anlamlandırma olguları üzerinden kuramsal bir çerçeve oluşturulmuş ve bu temel doğrultusunda aile kurumu üzerinden kurulmaya çalışılan modern-geleneksel karşıtlığını merkeze alınarak toplumsal yaşamın neredeyse her alanına nüfuz etmiş olan tüketim olgusu yeniden üretim bağlamında ele alınmıştır. Örnek olay olarak seçilen Alemin Kralı, Çocuklar Duymasın ve Türk Malı dizileri durum komedisi olarak tanımlanmıştır. Bu anlayış doğrultusunda niteliksel içerik analizi yöntemiyle bir betimleme tezi ortaya konulmuştur. Bu çözümleme ışığında modern temsiller aracılığıyla geleneksel olanın ötekileştirilerek modern olanın hakim konuma yerleştirildiği ve bu doğrultuda modern anlayış gereği çeşitli gösterge ve söylem unsurları ile birlikte tüketim kültürünün yeniden üretim sürecinde durum komedilerinin etkin bir rol oynadığı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Is a subspecies in the number of sectors sitcom in consumption study focused on the reproduction of culture, consumer culture of reproduction in line with production and sense of power and language that this process services along with the process of created a theoretical framework through the case and tried to be out of the family institution in this basic line modern-traditional antagonism that permeates almost every aspect of the phenomenon of social life based on consumption centers are discussed in the context of reproduction. King Alem selected as a case study, children hear you and Turkish goods is defined as the situation comedy series. In line with this understanding, qualitative content analysis has revealed a portrayal thesis. This analysis of the traditional through contemporary representation in the light to othering where the dominant position of the modern and it was concluded that according to modern understanding should be several indicators and discourse elements with consumption of the reproduction process in the sitcoms of culture to the conclusion that play an active role.