Bir iletişim formu olarak sosyal medyada fotoğraf paylaşımı: Selfie örneği
Communication as a form of social media photo sharing examples of selfie
- Tez No: 397698
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ABDULKADİR ATİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Radyo-Televizyon, Sahne ve Görüntü Sanatları, İletişim Bilimleri, Radio and Television, Performing and Visual Arts, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Sosyal Medya, Sosyal Ağlar, Fotoğraf, Selfie, Görünürlük, New Media, Social Media, Social Network, Photo, Selfie, Visibility
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 179
Özet
Gelişen iletişim teknolojileriyle birlikte özellikle bilgisayar ve internetin, hızlı bir şekilde hayatımızın her alanına sirayet ettiği görülmektedir. İletişim teknolojilerindeki bu hızlı gelişme sadece teknolojik alanı değil, çok daha kapsayıcı bir biçimde kültürel alanı da etkilemeye başlamış ve insanoğlunu yeni bir kültürel aşamaya taşımıştır. Bununla birlikte yeni medya, internet, sosyal medya, sosyal ağlar, sanal dünya, dijital hayat vs gibi pek çok kavramda gündelik hayatta en fazla kullanılan kavramlar arasına girmiş ve bu yeni kültürel ortamın öncül kavramları haline gelmiştir. Bu yeni oluşumlar, sosyolojik, kültürel ve ekonomik açıdan toplumu etkilemektedir. Genel anlamda dışavurumu kolaylaştıran, duygu ve düşüncelerinin paylaşımına yeni boyutlar kazandıran sosyal medya, kişinin görünür olma arzusunu etkileyerek fotoğraf paylaşımının niteliğini ve niceliğini değiştirmiştir. Bu durumda fotoğraf, sosyal medyanın en fazla etkilediği iletişim formlarından biri haline gelmiştir. Gün içinde milyonlarca fotoğrafın paylaşıldığı sosyal medya, iletişim sürecinin hem aracı hem de amacı haline getirmiştir. İnsanların kendilerini çekip yayınladığı selfie fotoğrafları ise, popüler fotoğraf akımlarından biri olarak fotoğrafın görünümünü tümüyle değiştirmiş, moda değimiyle bir fenomen haline gelmiştir. Çalışmada sosyal medyanın sağladığı olanaklar sayesinde görünür olma çabasına girişen günümüz insanının fotoğraftan ve özelinde selfie uygulamalarından nasıl yararlandığı ve bu süreçte fotoğrafın insan açısından değişen anlam ve boyutları ele alınmaktadır.
Özet (Çeviri)
Thanks to developing communication technology, it is viewed that in particular computer and internet extended to every stage of our lifes. Rapid developing on communication techniques have started to affect not only technological field but also a more detailed in the cultural fields and has moved man kind to an new cultural stage. As a result of this progress, new media, internet, social media, virtual World, digital life etc. many notions became daily used notions and started to be prior notions of this new cultural field. This new formations influence to the community perspective of sociological, cultural and economic. In general meaning social media that facilitating outward pulse and adding a new dimensions to the sharing of thoughts and feelings, has changed the nature and quantity of the photo-sharing by influencing the desire to appear of the person. people have changed the nature quantity of the photo-sharing by influencing the desire to appear. In this case photography has become one of contact form the most affected of social media. Social media that shared of millions photos during the day has been brought both vehicle and purpose of the communication process. The selfie photos which they taking a photograph to self and publishing by people has become phenomenon with a fashion statement with as one of the popular photo stream completely changed the look of the photograph. In this study, thanks to opportunities provides of social mediathe amenities of modern man howto take advantage are discussed in terms of changing the meaning and dimensions of people's photos, entriying efforts to be visible to the photo of the entrance to the modern man.