İsrail'in işgalinde kullandığı şiddet içeren uygulamalarının Filistinli gençler üzerindeki etkileri: Ramallah şehrinde lise öğrencileri üzerinde yapılan bir alan araştırması
Impact of Israili occupationviolent practiceson the palestinian youth: A field study conducted on high school students in the city of Ramallah
- Tez No: 397722
- Danışmanlar: DOÇ. DR. RECAİ AYDIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Uluslararası İlişkiler, Sociology, International Relations
- Anahtar Kelimeler: İşgal, İsrail'in Filistin İşgali, Çocuk, Şiddet, İsrail İşgalinin Şiddet İçeren Uygulamaları, Occupation, Israeli Occupation Of Palestine, Child, Violence, The Violent Practices Of Israili Occupation
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Polis Akademisi
- Enstitü: Güvenlik Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Suç Araştırmaları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 243
Özet
Filistin topraklarında yüzyıla yakın yaşanan Yahudi göçler, 1948 ve 1967 yılında yaşanan savaşların neticesinde Filistin'in tamamını İsrail işgali altına alınması sürecinde yaşanan şiddet olayları zaman zaman tırmanış göstermiştir. İşgalin beraberinde yaşanan şiddet ve karşı şiddet olayları bireylerde çeşitli fizyolojik ve psikolojik hastalık ve rahatsızlığa neden olmaktadır. Yapılan araştırmalara göre travmatik yaşantı geçiren bireylerin başta Travma Sonrası Stres Bozukluğu (TSSB) gibi ciddi belirtileri geliştirdikleri gözlenmiştir. Filistinlilerin İsrail işgali sürecinde yaşamış ve hala yaşamakta oldukları travmatik yaşantı kategorilerine giren şiddet içeren uygulamalar özellikle 18 yaştan küçük olan çocuklarda çeşitli davranış ve psikolojik bozukluklara yol açtığı yapılan çalışmalarla kanıtlanmıştır. İşgalin özellikle direniş eylemlerinin yükseliş gösterdiği dönemlerde Filistinlilere karşı uyguladığı fiziksel şiddet, yaralama, hapis, öldürme, ev yıkımları, toprak müsaderesi ve gece ev baskınları ayrıca işgalden dolayı yaşanan mültecilik, tehcir ve sürgün olayları Filistin halkının neredeyse tamamını etki altına alırken önemli bir kısmında da daimi hastalık ve sakatlık yaratmaktadır.
Özet (Çeviri)
During this century, Jews' emigration to Palestine and what followed that: the 1948 and 1967 wars and entire occupation of the territories by Israel forces have created an ever-increasing conflict. As a consequence of this long-term conflict, a variety of variant psychological problems emerged. According to recent studies, Post Traumatic Stress Disorders (PTSD) is the most common problem that emanates from this kind of living in a constant site of war trauma. Studies reveal that traumatic life under this continuous occupation has been associated with negative behavior and psychological disorders, most prominently, among Palestinian children. Physical violence and injury, imprisonment, murder, house demolitions, land annexation and night raids, especially during the periods that witness the increase of resistance movements, adding to that emigration, deportation and banishment had affected the lives of almost all Palestinians, some of whom have permanent disease or physical disabilities.