The role of civil society in peace building in Somalia
Somali'de barış inşaında sivil toplumun rolü
- Tez No: 685792
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BAŞAK ÖZORAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Somali, Sivil Toplum, Barışın Tesis Edilmesi, Çatışma, Somalia, Civil Society, Peacebuilding, Conflict
- Yıl: 2021
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Afrika Çalışmaları ve Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
1990'larda uluslararası sistemin iki kutuplu sistemden tek kutuplu sisteme dönüşümü, bir yandan devletler arasındaki savaşları önemli ölçüde sona erdirmiş, ancak aynı zamanda devletler içi çatışmaların ortaya çıkmasına da şahitlik etmiştir. Devlet egemenliği gibi uluslararası hukuka ait hususlar, devletlerin diğer devletlerin içişlerine doğrudan müdahalesini engellediğinden dolayı, bu devletler içi çatışmaların iç dinamikleri, barışı tesis etme çabalarını daha karmaşık bir hale getirmiştir. Sonuç olarak, barış tesis eden uygulayıcılar, çatışmaların çözülmesinde kullanılabilecek ortaklar olarak sivil toplumlar gibi alternatif mekanizmalara güvenmek zorunda kalmışlardır. Dünyanın diğer bölgelerindeki barış girişimlerinde sivil toplumlar kapsamlı bir şekilde araştırılmış olsa da, Somali'deki sivil toplumlarla ilgili araştırmalar sınırlı kalmıştır. Dolayısıyla bu tez, Somali'nin barışı tesis etme girişimlerinde sivil toplumların rolünün derinlemesine niteliksel bir analizini benimsemektedir. Tez, sivillerin şiddetten korunması; çatışmanın izlenmesi; insan haklarının savunulması; gruplar arası sosyal uyum; barış değerlerine ve demokrasiye doğru sosyal entegrasyon; açık diyaloğun kolaylaştırılması da dahil, barış tesis edilmesi hususunda giriş noktaları olarak tematik alanlara vurgu yapmaktadır.
Özet (Çeviri)
The transformation of the international system from a bipolar system to unipolar system during the 1990s substantively ended interstate wars on one hand but also saw the emergence of intrastate conflicts. The internal dynamics of these intrastate conflicts increased the complexities of peacebuilding efforts as issues of international law such as state sovereignty deterred the direct intervention of states in the internal affairs of other states. Consequently, practitioners in peacebuilding have had to rely on alternative mechanisms such as civil societies as viable partners in conflict resolution. Although civil societies have been extensively explored in peace initiatives in other parts of the world, research on civil societies in Somalia remains limited. This thesis therefore adopts an in-depth qualitative analysis of the role of civil societies in Somalia's peacebuilding initiatives. The thesis lays emphasis on thematic areas including protection of civilians from violence; monitoring of conflict; advocacy for human rights; inter-group social cohesion; socialization to peace values and democracy; facilitation of open dialogue; and as entry points for peacebuilding.