Demokratikleşme ve partiler arası rekabetin refah devletine etkisi: Almanya örneği (1871 - 1990)
Democratization and the effects of inter-party competition on the welfare state: Example of Germany (1871-1990)
  1. Tez No: 625695
  2. Yazar: MERVE AYŞE AKBULUT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SÜLEYMAN ÖZDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Political Science, Labour Economics and Industrial Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Demokrasi, Refah Devleti, Siyasal Partiler, Sosyal Politika, Partiler Arası Rekabet, Democracy, Welfare State, Political Parties, Social Policy, Competition Between Parties
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 153
Özet
Ortaya çıktığı 19. yüzyıldan gelişimini tamamladığı 20. yüzyıla kadar sık sık adından bahsettiren Refah Devleti, son yüzyılda artık yarattığı krizler bakımından da kendinden bahsettirmektedir. Toplumun geçirmiş olduğu değişim ve dönüşüm sürecinin hem etkileyeni hem de bu değişim ve dönüşümün gerektirdiği koşullara göre şekil alan kavram her ülkede, her sistemde farklı farklı yorumlanarak uygulanmıştır. Diğer taraftan ülkelerin demokrasi şekilleri, yönetim sistemleri, siyasi parti yapıları gibi bir çok değişken tarafından da etkilenmektedir. Bu anlamda çalışmanın amacı Türkçe ve yabancı literatürün taranarak, demokratikleşme süreçleri içerisinde, demokrasi modellerine de dayanarak, partiler arasındaki siyasi rekabetin ülkenin refah yapısını nasıl etkilediğini ortaya koymaktır. Özellikle 1930'lu yıllarda klasik liberalizmin yaşadığı krize bağlı olarak alternatif bir model olarak önerilen Refah Devleti sanayileşmesini tamamlayan ülkelerde uygulama alanı bulmuştur. Piyasa sisteminin insafına bırakılan toplumun kazanmış olduğu bir sistem olarak dönüşümünü tamamlayan bu kavram; süreç içerisinde siyasal partilerin oy kazanmak, iktidar elde etmek için kullandığı, şekillendirdiği dolayısıyla etkilediği bir araç olmuştur. Buna göre Almanya, birliğini sağladığı 19. yüzyıl sonlarından federal bir cumhuriyet olduğu 20. yüzyıla kadar yaşadığı demokratikleşme sürecinde sürekli olarak refaha yönelik önlemlerle adından bahsettirmiştir. Bu süreç içerisinde de gerek İmparatorluk Almanyası'nın yıkılmasında gerek Weimar Cumhuriyeti'nin ve gerekse de Nazi rejimin yıkılmasında dönemin partileri arasında yaşanan rekabetler, iktidar sahiplerinin aldığı ve etkilediği kararlar, toplum nezdinde büyük etki yaratacak sonuçlara neden olmuştur. Dolayısıyla bu çalışmada varılan sonuç; Almanya özelinde, refah ülkelerinde demokratikleşme ve siyasal gelişim arttıkça, partilerin uyguladığı veya uygulamak istedikleri politikaların, aralarındaki rekabetten etkilendiği ve buna göre şekil aldığı, dolayısıyla da toplum refahını doğrudan etkilediğidir.
Özet (Çeviri)
The Welfare State, which has often mentioned its name from its emergence from the 19th century until its completion in the 20th century, also speaks of itself in terms of the crises it has created in the last century. The concept, which affects both the change and transformation process of the society and the shape flow according to the conditions required by this change and transformation, has been applied and interpreted differently in every country and every system. On the other hand, democracy is affected by many variables such as governance systems and political party structures. In this sense, the aim of the study is to investigate how Turkish and foreign literature affect the welfare structure of the country through political competition between parties based on democratization processes and democratic models. The Welfare State, which was proposed as an alternative model especially in the 1930s due to the crisis experienced by classical liberalism, found its application in the countries that completed industrialization. This concept completes its transformation as a system gained by the society left to the mercy of the market system; In the process, political parties used to gain votes, to gain power, has shaped a tool that has influenced. According to this, Germany has made a name for itself in the process of democratization during the democratization process that it lived from the late 19th century to the 20th century when it became a federal republic. During this period, the rivalries between the parties of the period in the collapse of the Imperial Germany and the collapse of the Weimar Republic and the Nazi regime, as well as the decisions taken and influenced by the ruling authorities, have had a major impact on the society. Therefore, the conclusion reached in this study; In Germany, in particular, as democratization and political development in welfare countries increase, the policies implemented or intended by the parties are influenced and shaped by the competition between them and thus directly affect the welfare of society.