Causal attributions and self-efficacy beliefs of efl learners at Mersin University English Preparatory School
Mersin Üniversitesi hazırlık okulu öğrencilerinin nedensel yüklemeleri ve öz-yeterlik inançları
  1. Tez No: 398242
  2. Yazar: ÖZLEM DURAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. JÜLİDE İNÖZÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Nedensel yükleme, nedensel yüklemenin boyutları, öz-yeterlik inancı, başarı odaklı öğrenciler, başarısızlık odaklı öğrenciler, Causal attributions, dimensions of causal attributions, self-efficacy beliefs, success-oriented learners, failure-oriented learners
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Bu çalışmanın amacı öğrencilerin başarı ve başarısızlık için yaptıkları nedensel yüklemeleri, başarı odaklı ve başarısızlık odaklı öğrenciler arasındaki nedensel yükleme biçimleri arasındaki farkı incelemeyi, katılımcıların İngilizce öğrenmeye karşı olan öz-yeterlik inançlarını ortaya çıkarmayı, ve öz-yeterlik inancı ve nedensel yüklemeler arasındaki ilişkiyi incelemektir.Katılımcılar Mersin Üniversitesi hazırlık sınıflarından 150 öğrencidir.Katılımcılara LAAS (Dil öğrenme başarısı yükleme anketi), CDSII (Nedensel yükleme boyut ölçeği) ve Öz-yeterlik inancı ölçeği uygulanmıştır. LAAS içersinde yer alan başarı ve başarısızlık için olan nedensel yüklemeler, yetenek, çaba, işin zorluğu, ruh hali, şans ve öğretmendir. Nedensel yüklemeler boyutlarına göre de incelenmiştir ve bunlar nedenin kaynağı (içsel-dışsal), nedenin değişebilirliği (değişken-değişken değil), şahsen control edilebilirliği ve başkalarının control ettiği nedenlerdir. Öz-yeterlik inancı anketi 32 madde içermektedir ve katılımcılara verilen görevleri İngilizce ne kadar iyi yapabileceklerini düşündükleri sorulmuştur. Çalışmada çıkan sonuçlara göre, katılımcıların %75,3'ü kendilerini başarısız olarak görmektedir. Çalışmanın gösterdiği sonuçlara göre katılımcılar başarı ve başarısızlık için yaptığınedensel yükleme işin zorluğudur.Başarı odaklı ve başarısızlık odaklı öğrencilerin nedensel yüklemeleri arasındaki fark, başarı odaklı öğrenciler sebep olarak yeteneği gösterirken başarısızlık odaklı öğrenciler işin zorluğunu göstermiştir.Nedensel yüklemelerin boyutları incelenmiş ve sonuçlara göre başarı odaklı katılımcılar başarısızlara kıyasla daha çok içsel, sabit ve şahsen control edilebilen sebeplere yükleme yapmışladır.Çalışmanın bir diğer sonucu Öz-yeterlik inançları ile ilgilidir.Sonuçlara göre katılımcılar genel olarak dil öğrenmeye karşı öz-yeterlik inançları yüksektir, ayrıca üretime dayalı ve algılamaya dayalı öz-yeterlik inançları birbirine yakındır.Çalışmanın son amacı öz-yeterlik inancı ve nedensel yüklemeler arasındaki ilişkiyi ortaya çıkartmaktı.Sonuçlara göre, katılımcıların öz-yeterlik inançları arttıkca yaptıkları nedensel yüklemeler daha çok içsel ve daha çok şahsen control edilebilen nedenlere bağlanmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to investigate the learners' causal attributions for success and failure, the different attributional patterns between success-oriented and failure-oriented learners, the participants' self-efficacy beliefs about learning English and the relationship between causal attributions and self-efficacy beliefs. The participants of the study were 150 students studying English at preparatory class at Mersin University. Three questionnaires were admisinistered to the participants; LAAS (Language Achievement Attribution Scale), CDSII (Causal Dimension Scale II), and Questionnaire of Self-efficacy. Causal attributions for success and failure were ability, effort, task difficulty, mood, luck and the teacher in LAAS. The attributions were analyzed in terms of the dimensions of locus of causality (internal-external), stabilty (stable-unstable), personal control dimension and external control dimension. Self-efficacy questionnaire had 32 items asking the participants how well they think they can carry out the given tasks in English. It was explored in the study that 75,3% of the participants percieved themselves as unsuccessful (failure-oriented). The results of the study indicated that the participants in general tend to attribute their achievement to external reasons like task difficulty. The difference between success-oriented and failure-oriented participants showed that success-oriented learners were more likely to make ability attribution while failure-oriented learners made task difficulty attribution. The dimensions of the causal attributions were analysed and according to the results success-oriented learners' attributions were more internal, stable, and personally controllable in comparison to the failure-oriented group. Another result of the study concerned self-efficacy beliefs. The results of the study showed that participants in general had a high self-efficacy forlearning language and their self-efficacy beliefs receptive and productive skills were nearly the same. The last purpose of the study was to uncover the relationship between attributions and self-efficacy beliefs. According to the results, the participants with higher self-efficacy beliefs attributed their success to more internal and personally controllable causes.