Bilim sanat merkezi öğrencilerinin problem çözmeye yönelik yansıtıcı düşünme becerileri, matematik dersine yönelik tutumları ve matematik başarılarının incelenmesi
Analysing the science and art students' reflective thinking skills aimed at solving problem, mathematics successes and attitudes to mathematics lesson
- Tez No: 398264
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BİRSEL AYBEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Üstün yetenekli öğrenciler, yansıtıcı düşünme becerisi, matematik tutum, matematik başarısı, Gifted childrens, reflective thinking skills, attitude mathematics, mathematics achievement
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 126
Özet
Bu araştırma Bilim ve Sanat Merkezlerinde eğitim gören öğrencilerin problem çözmeye yönelik yansıtıcı düşünme becerileri, matematik başarıları ve matematik dersi tutumlarının incelenmesi amacıyla yapılmıştır. Araştırma, 7 farklı ildeki Bilim ve Sanat Merkezlerinde eğitim gören toplam 140 ortaokul 7. sınıf öğrencisi ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmada ölçme aracı olarak“Problem Çözmeye Yönelik Yansıtıcı Düşünme Ölçeği”,“Matematik Tutum Ölçeği”ve araştırmacı tarafından geliştirilen“Kişisel Bilgi Formu”kullanılmıştır. Verilerin analizinde betimsel istatistik, bağımsız gruplar t testi, One Way Anova testi, Pearson Momentler Korelasyon kullanılmıştır. Araştırma bulgularından elde edilen sonuçlar aşağıdaki gibi özetlenebilir: 1. Bilim ve Sanat Merkezlerinde eğitim gören 7. Sınıf öğrencilerinin problem çözmeye yönelik yansıtıcı düşünme becerileri örgün eğitim aldıkları okul türü, cinsiyet, ekonomik durum, anne eğitim durumu, baba eğitim durumu göre farklılık göstermemektedir. 2. Bilim ve Sanat Merkezlerinde eğitim gören 7. Sınıf öğrencilerinin matematik tutumları örgün eğitim aldıkları okul türü, cinsiyet, ekonomik durum, anne eğitim durumu, baba eğitim durumuna göre farklılık göstermemektedir. 3. Bilim ve Sanat Merkezlerinde eğitim gören 7. Sınıf öğrencilerinin matematik dersine yönelik tutumları ile problem çözmeye yönelik yansıtıcı düşünme genel ortalamaları arasında istatistiksel açıdan anlamlı ilişki olduğu, buna göre matematik dersine yönelik tutum arttıkça problem çözmeye yönelik yansıtıcı düşünme genel olarak arttığı ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
This research has been done for the purpose of examining the correlation between the mathematics success and the mathematics class attitudes with the reflective thinking skills oriented to solving problem of the students educated in Science and Art Centres. The research has been carried out totaly 140 7. grade secondary school students in 7 different city who are educated in Science and Art Centers. In the research as the measuring tool; the scale of“Reflective Thinking Skills Oriented to Solving Problem”, the scale of“Mathematics Attitude”and“Personal Information Form”reformed by researcher have been used. In the analysis of the datas, descriptive statistics, independent groups test, one way anova test, pearson moments correlation have been used. The results obtained from the search findings can be summarized as below: 1. The reflective thinking abilities aimed at problem solving, type of school where they take formal education, gender, economic situation, educational background of the mother and the father of the 7th grade students having education at science and art centres. 2. Mathematics attitude of the 7th grade students having education in science and art centres differ according to the type of school where they take education, gender, economic situation and the educational background of the mother and the father. 3. It shows up that there is a statistically significant relationship between the vii general average of reflective thinking aimed at problem solving and the attitude of the 7th grade students to mathemetics lesson. Accordingly, the more attitude to mathematics increase, reflective thinking aiming ot problem solving also increases as general.