Comparison of English language teacher education programs in some selected european countries (Finland, Sweden, and Spain) with those of Turkey
Bazı seçili Avrupa ülkelerindeki (Finlandiya, İsveç ve İspanya) İngilizce öğretmenliği programlarının Türkiye'deki programlarla karşılaştırılması
- Tez No: 398286
- Danışmanlar: PROF. DR. HATİCE SOFU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Karşılaştırmalı eğitim, İngilizce dili öğretmen yetiştirme, öğrenme çıktıları, AKTS tahsisi, Comparative education, in-service English language teacher education, learning outcomes, ECTS allocations
- Yıl: 2014
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 232
Özet
Bologna Süreci ile birlikte, yükseköğretim alanında öğrenci kabulü, öğrenci hareketliliği, kredi transferi esnekliği, kalite güvencesi politikaları ve öğrenme çıktıları bağlamında küresel ölçekte yükselen rekabet kurumsal müfredatta uluslararası trendlerin bir parçası haline gelmiştir. 1999 yılından bu yana, tüm dünyada Bologna sürecini doğuran yükseköğretim sisteminde bir dönüşüm süreci yaşanmaktadır. Bu çalışmada, Finlandiya, İsveç, İspanya ve Türkiye'de İngilizce dili öğretmen eğitimi programları karşılaştırılması amaçlanmaktadır. Dünya ölçeğinde ya da ülkemizde öğrencilerimizin İngilizce dil düzeyi üzerine yapılan çalışmalar alanda büyük bir endişe uyandırmıştır? Avrupa Birliği'ne nihai üyeliğimizin izinde olduğumuz bu süreçte, eğitim sistemimizi Avrupa ülkelerindeki sistemlerle aynı eksene getirmemiz beklenmektedir. Bunu başarmak için Bologna süreci ile uyumlu İngilizce dili öğretmen eğitimi programlarının Avrupa Komisyonu tarafından istenen standardizasyon ve akreditasyon temelinde organize edilmesi gerekmektedir. Alanda yapılan çalışmalardan yola çıkarak, bu çalışma eğitim sistemine yetkin öğretmenler yetiştirmek için İngilizce dili öğretmen adaylarının eğitiminde zayıf ve güçlü yönlerimizi tespit etmeyi amaçlamaktadır. Karşılaştırmalı bir araştırma olarak dizayn edilen bu çalışmada dokümantasyon yoluyla toplanan veriler betimsel analiz yapılarak karşılaştırılmıştır. Bulgular bu çalışmada yer alan ülkelerin benzer süreçten geçmekte olduğunu göstermektedirler. Bununla birlikte, İspanya ve Türkiye'deki yükseköğretim kurumları merkezi bir sisteme bağlı iken, Finlandiya ve İsveç daha özerk bir yapıya sahiptirler. Bu nedenle Finlandiya (Helsinki Üniversitesi) ve İsveç (Stockholm Üniversitesi) Bologna sürecine uyumlu Avrupa Komisyonu standardizasyon ve akreditasyon uygulamalarını bir takım çekincelerle uygulamışlardır. Araştırmanın ilk sorusuna bakıldığında, kabul kriterleri, AKTS puanlama skalaları, mezuniyet için gerekli olan AKTS, ve İngilizce öğretebilmek için gereken belge ve süreçler arasındaki benzerlik ve farklılıklar söz konusu ülkelerde değişkenlik göstermektedir. Bu sorgulamalarda, programları birbirinden ayrıştıran göze çarpan birçok uygulamalar bulunmaktadır. Araştırmanın ikinci sorusu öğrenme çıktıları kullanımları arasındaki benzerlikler ve farklılıkların karşılaştırılmasıdır. Veriler Avrupa Yeterlilikler Çerçevesi (EQF) temelinde analiz edilmiş ve çalışmada yer alan üniversitelerdeki uygulamalar karşılaştırılmış benzerlikler ve farklılıklar tespit edilmiştir. Araştırmanın üçüncü sorusu söz konusu üniversitelerin İngilizce öğretmeni yetiştirme programlarında toplam kurs sayıları ve kurslara tahsis edilen AKTS arasındaki benzerlikler ve farklılıkların karşılaştırılmasıdır. Bölümler tek parçalı program ve çok parçalı program olmak üzere iki guruba ayrılmış ve veriler guruplar arası karşılaştırılarak analiz edilmiştir. Üç aşamalı programı ile Finlandiya en çok kurs sayısı ve buna bağlı olarak da en çok ECTS gerektiren bir sisteme sahip olarak göze çarpmaktadır. Araştırmanın son sorusu söz konusu üniversitelerin araştırma kapsamındaki programlarında öğretmenlik deneyimi ile ilgili derslerin organizasyonları arasındaki benzerlikler ve farklılıkların karşılaştırılmasıdır. Bulgular göstermiştir ki öğretmenlik deneyimi uygulamalarında organizasyon, program dizayn, ECTS tahsisi, başarı değerlendirme ve puanlama, teorik ve pratik derslerin entegrasyonu, ve rehberlik sistemleri bakımından farklılık göstermektedirler. Araştırma sonuçlarından yola çıkarak çalışma karar vericilere somut öneriler sunmaktadır. Bulgular Türkiye'de İngilizce öğretmeni yetiştirme programlarının öncelikli olarak alan deneyimi ve kabul koşulları bakımından revizyondan geçmesi gerektiğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
In a global higher education context of growing competition of student admission, student mobility, credit transfer flexibility, quality assurance policies, and learning outcomes have become part of international trends in institutional curricula. Since 1999, there has been a transformation process in higher education system all over the world, the result of which is Bologna Process. In this study, English language teacher education programs in Finland, Sweden, Spain, and Turkey were compared. The studies carried out, either worldwide or within our country, on English Language level of our students have aroused a great concern among the practitioners in the area in Turkey. In the wake of our ultimate membership in EU, we need to align our education system with those of European countries and English language teacher education programs within the system on the basis of the required standardization and accreditation by European Commission in line with Bologna Process. Drawing from conclusion from the studies, this study aims to discover our weaknesses and strengths in training English language teacher candidates to achieve the training quality in order to ensure competent teachers for the educational system. The study was designed as a comparative survey. The data gathered through documentation were compared using descriptive analysis. The results revealed that all the countries in question have been undergoing the same process; However; while in Spain and Turkey higher education institutions have to implement the decisions made by the policy makers, in Finland and Sweden, they are not obliged to do so. So the institutions in Finland (Helsinki University) and in Sweden (Stockholm University) have implemented the standardization and accreditation by European Commission in line with Bologna Process with some reservations. Turkey is the one which applied the process the latest of all. As to the first queries, the similarities and differences between the acceptance criteria, ECTS grading scales, required ECTS for graduation, and the requirements for English language teaching credentials in Pre-service English language teacher education in the countries in question show some varieties. Within these queries, there are several significant implementations that make the programs distinct. The second query of the study was the similarities and differences between the uses of learning outcomes. The data of this query were analysed on the basis of the European Qualification Framework (EQF) and implementations in both the countries and the universities in question were compared. The third query was the similarities and the differences between the number of the courses and ECTS allocations to the courses. To analyze the data, departments were put in two different groups: joint degree and after degree programs and the data illustrated in in bar charts were analyzed through intergroup comparison. Finland requires the highest number of ECTS with the highest number of the courses with its three phased program. The last query was the similarities and differences between the organizations of the field experience courses in the related universities. The data showed that there are significant differences between the implementations of these courses. Based on the data, concrete recommendations to policy makers were put forward. The result of the data signify that English language teacher education programs in Turkey need revision especially in terms of field experience practice and admission criteria to the programs.