Öğretmen adaylarının sınıf yönetimine ilişkin tutum ve inançlarının incelenmesi
Pre-service teachers' beliefs and attitudes toward classroom management
  1. Tez No: 398288
  2. Yazar: HÜLYA AKDEMİR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖZLEM KAF HASIRCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Sınıf yönetimi, tutum, öğretmen adayı, Classroom management, attitude, pre-teacher
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sınıf Öğretmenliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Bu araştırma öğretmen adaylarının sınıf yönetimine ilişkin inanç ve tutumlarını belirlemek amacıyla yapılmıştır. Araştırmanın örneklemini Çukurova Üniversitesi Eğitim Fakültesi Sınıf Öğretmenliği bölümünde okuyan 311 öğretmen adayı oluşturmaktadır. Ölçme aracı olarak, Martin, Yin ve Baldwin (1998) tarafından geliştirilen; Türkçeye uyarlaması Gencer & Çakıroğlu (2004) tarafından yapılan“Sınıf Yönetimine İlişkin Tutum ve İnanç Ölçeği”kullanılmıştır. Ölçekten elde edilen veriler SPSS 17 paket programı kullanılarak analiz edilmiştir. Bağımsız değişkenlere ilişkin ortalamalar arasındaki farklılıklar bağımsız gruplar t-testi yapılarak belirlenmiştir. Araştırmanın sonuçları öğretmen adaylarının sınıf yönetiminin öğretim yönetimi boyutunda müdahaleci, birey yönetimi ve davranış yönetimi boyutlarında müdahaleci olmayan inanç ve tutuma sahip olduklarını göstermektedir. Öğretmen adaylarının sınıf yönetimine ilişkin tutum ve inançları cinsiyete göre değişmemektedir. Sınıf yönetimi dersi alıp/almama durumlarına göre öğretim yönetimi ve davranış yönetimi boyutlarında anlamlı bir farklılık göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study was to determine pre-service teachers' beliefs and attitudes toward classroom management. The sample of this study was consisted of 322 pre-serviced teachers who studied at the department of classroom teacher education in Faculty of Education in Cukuova University.“Attitudes and Beliefs on Classroom Control (ABCC)”which was developed by Martin, Yin, Baldwin (1998), adopted by Gencer & Çakıroğlu (2005) to Turkish, was used as an assessment instrument. The data which was obtained from the assessment instrument were analyzed by using SPSS 17 package program. The differences between the means related to the independent variables of pre-teachers were determined by using independent sample t-test. The results of the study showed that pre-teachers have non-interventionist beliefs and attitudes toward instructional management and interventionist beliefs and attitudes toward human management and behaviour management. Pre-service teachers' beliefs and attitudes toward classroom management with regard to gender showed no significant inequality. Pre-service teachers' beliefs and attitudes toward classroom management with regard to case of taking class management lesson or not showed significant inequality for instructional management and behaviour management.