Adana Kozan ilçesinde yaşayan Arap kökenli vatandaşların dil yapılarının incelenmesi
Investigation of language structures of Arab origin citizens, living in adana kozan
  1. Tez No: 398291
  2. Yazar: MEHMET YILMAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSA ALP
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Linguistics, Eastern Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Arap, dil yapısı, fusha, avamca, fonetik, Arab, language structure, official language, folk language, phonetic
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
Bu çalışma, dört bölümden oluşmakta olup günümüz Türkiye'sinde Adana ili Kozan ilçesinde yaşayan Arap kökenli vatandaşlarımızın dil yapılarını incelenmesini amaçlamaktadır. Birinci bölümde araştırmanın amacı ve konusu, önemi, sınırlılıklar, yöntemler ve benzer çalışmalar ele alınmıştır. İkinci bölümde Kozan ilçesinde yaşayan Arapların bölgeye yerleşmele süreçleri incelemiştir. Söz konusu Arap kökenli vatandaşların Kozan'a yerleşmeleri 1900'lü yılların başına denk gelmektedir. İlk grup Mortianya'dan yola çıkmış, ayrıca geliş güzergâhı üzerinde bulunan Cezayir, Libya, Ürdün ve Suriye gibi ülkelerden katılımlar olmuştur. Üçüncü bölümde, Kozan'da yaşayan Arap asıllı Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının lehçeleri üzerinde durulmuştur. Bunlar, bir taraftan içinde yaşadıkları toplumun kültür ve diline uyum sağlarken diğer taraftan geldikleri yerin lehçelerini de unutmamışlar hatta geliş güzergâhlarındaki farklı lehçelerden de etkilenerek adeta Kozan'da kendi lehçelerini oluşturmuşlardır. Önceden belirlenen sorular ve yüz yüze yapılan görüşmeler neticesine göre değerlenrirmeye gidilmiştir. Kozan'da yaşayan Arapların dil yapılarındaki mevcut özellikler, yöre halkının diline etkileri ve yazı dili olan Arapça arasındaki yapısal farklılıklar ele alınmıştır. Dördüncü bölümde ise tipik örenklerle çalışma özetlenerek sonuca varılmıştır.
Özet (Çeviri)
This research is based on the analysis of the structure of our Arab origin citizens' language living in the center of Adana Kozan district and its villages. In the first section, the aim and title of the research, importance, limitations, methods and similar studies were discussed. In the second section, settlement processes of Arabs in this area, living in Kozan district was studied. Their settlement in Kozan is based on the early of 1900s. The first group set out from Mortianya also on the route of arrival; there have been contributions from countries like Algeria, Libya, Jordan and Syria. In the third section, focuses on Republic of Turkey's Arab origin citizens' polish, living in Kozan. On the one hand, they were attuned to the way of life of the society in which they live; on the other hand, they did not forget the dialect where they came. They were influenced by different dialects on their arrival routes; moreover they almost created their own dialect in Kozan. As a result of the face to face interviews made by asking predetermined, assessments were made. The structure of the current features of language of the Arabs living in Kozan; the effect on the language of the local people and the structural differences between written language Arabic are discussed. In the fourth section, with typical example the research was summarized reaching a conclusion.