Stoklar ve maddi duran varlıklara ilişkin muhasebe standartlarının işletmelerce açıklanan muhasebe bilgi düzeyine etkisi; Türkiye'deki işletmeler üzerine bir uygulama
The impact of the ias on stock and property plants and equipments on the extent of accounting information disclosed by companies: A case study on Turkish companies
  1. Tez No: 398290
  2. Yazar: ABDULAZİZ SAVUN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TURGUT ÇÜRÜK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Uluslararası muhasebe standartları, maddi duran varlıklar ve stoklar standardı, açıklanan muhasebe bilgi düzeyi, International accounting standards, stocks, property plants and equipments, disclosure ındex
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
Küreselleşen dünyada, farklı ülkelerde faaliyet gösteren firmaların ticari ve ekonomik ilişkilerinin giderek artması, hem ülkeleri hem de firmaları birbirine yakınlaştırmaktadır. Firmalar faaliyette bulundukları ülkelerde kendi iç dinamiklerinin etkisiyle oluşturdukları muhasebe sistemlerine uygun bir şekilde muhasebe kayıtlarını tutmak zorundadırlar. Gerek firmalar gerekse işletme ile ilgilenen yatırımcı, paydaş ve kamu kuruluşları muhasebeleştirme sürecinde oluşan bilgileri kullanarak kararlar alabilmektedir. Artan rekabet ve küreselleşme ortamında, farklı ülkelerde farklı kurallara göre finansal raporların hazırlanması, bu tabloların karşılaştırılmasında sıkıntılara yol açmaktadır. Bu nedenle finansal tabloların uyumlaştırılması doğrultusunda Uluslararası Muhasebe Standartları'nın kullanımı bir zorunluluk haline gelmiştir. Bir çok ülkede olduğu gibi Türkiye'de de 2005 yılı itibariyle Sermaye Piyasası Kurulu'na (SPK) tabi işletmelerin Uluslararası Muhasebe Standartları'na uyumlu şekilde muhasebeleştirme ve raporlama işlemlerinin yapılması zorunlu kılınmıştır. 2013 yılı itibariyle de SPK'ya tabi işletmelerin yanında belirli büyüklükteki birçok işletmeye Yeni Türk Ticaret Kanunu'nda yapılan değişiklikle yasal defterlerini ve finansal tablolarını standartların öngördüğü şekilde hazırlama mükellefiyeti getirilmiştir. Bu çalışmada, SPK'ya kayıtlı firmaların 2005 öncesi uymak zorunda olduğu muhasebe mevzuatı ile 2005 sonrası uymak zorunda oldukları uluslararası muhasebe standartları ile uyumlu Türk Muhasebe Standartlarına göre hazırladıkları faaliyet raporlarında açıkladıkları bilgi düzeyi karşılaştırılarak, Uluslararası Muhasebe Standartları'nın firmalarca açıklanan muhasebe bilgi düzeyine etkisi araştırılmıştır. Çalışmanın odak noktasını maddi duran varlıklar ve stoklar standardı oluşturmaktadır. SPK'ya kayıtlı 100 firmanın 2003, 2007 ve 2012 yıllarına ait faaliyet raporları bu iki standart açısından analiz edilmiştir. Faaliyet raporlarından elde edilen verilerden hareketle ölçülen açıklanan muhasebe bilgi düzeyi çoklu regresyon yöntemiyle analiz edilmiştir. Firmaların Uluslararası Muhasebe Standartları ile uyumlu TMS'lerin yayınladığı 2005 sonrası yıllık faaliyet raporlarında açıkladıkları muhasebe bilgi düzeyinde artış olduğunu gösteren analiz sonuçları, UMS'ların firmaların açıkladığı bilgi düzeyine etkisi olduğuna işaret etmektedir.
Özet (Çeviri)
In a globalizing World ,increasing commercial and economic relationships of the corporations operatin in different countries have both countrıes and corporations get closer. Firms are obliged to keep accounting records in accordance with the accounting systems constructed by the effect of domestic Dynamics of the countries in which they operate. Not only firms but also investors interested in the business,sharers and public institutions may make decisions by using the data occuring in the process of accounting. Increasing competition and globalizing ,however,might lead to some problems in comparing the financial reports prepared according to different rules in different countries. Thus, the use of international accounting standards turns out to be a requriment in order to align the financial tables. Turkey ,too,as many other counries, by 2005, obliged businesses subordinate to Capital Market Board (CMB) to do their accountings and reportings in accordance with international accounting standards. By 2013, all businesses will prepare their legal ledgers and financial tables in accordance with international accounting standards. The aim of this study is to analyse the law of accounting for the firms registered to CMB before 2005 and operating reports prepared according to international acconting standards in the post-2005 period. Hence, whether or not the informations obliged by standards have increased in comparison with the pre- 2005 period. Namely, whether or not the international accounting standards influenced the level of accounting announced by businesses has been studied. Not includig all standards , this study analyses merely the influence of the standards of property plants and equipments and stocks. The operation reports of 100 firms registered to CMB have been analysed by considering the years 2003,2007 and2012. Transformed in to a suitable form for analysing, informations acquired by multi regression analyse method have been given in conclusion after being construed.