Martin Heidegger'in teoloji anlayışı ve onto-teoloji eleştirisi
Martin Heidegger's understanding of theology and critique of onto-theology
  1. Tez No: 641920
  2. Yazar: FATMA TOSUN KÖSE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TUNCAY İMAMOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Felsefe, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Heidegger, Teoloji, Onto-Teoloji, Varlık, Tanrı, Hakikat, Heidegger, Theology, Onto-Theology, Being, God, Truth
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 135
Özet
20. yüzyılın en önemli düşünürlerinden biri olan Martin Heidegger yalnızca felsefesiyle değil aynı zamanda teolojik geçmişiyle de oldukça önemli bir yere sahiptir. Felsefe öğrenimi esnasında Katolik kökeninden ayrılarak Protestanlığa yönelmiş, sonrasında ise felsefenin a-teistik olması gerektiğini ifade ederek, tamamen Hıristiyanlıktan yüz çevirmiştir. Ancak Heidegger'in geç dönem düşünceleri teolojik bir niteliğe sahip olmadığı gibi ateizm de değildir. Dolayısıyla Heidegger çalışmalarında doğru değerlendirmelerde bulunabilmek için, bu noktanın gözden kaçırılmaması gerekmektedir. Martin Heidegger'in düşünceleri fenomenoloji, hermeneutik ve varoluşçuluk gibi farklı alanlara katkı sağlamıştır. Özellikle onto-teoloji ve teknik dünyaya ilişkin metafizik eleştirisi postmodern teorilerin gelişmesinde etkili olmuştur. Bunun yanı sıra Heidegger'in Presokratik düşünürler, Kant ve Nietzsche'ye dair yorumları, düşüncesinin temel sorunu olan ontoloji ve varlığa dair yeni bir bakış açısı sunmaktadır. Bu çalışma, Heidegger'in düşüncesindeki temel meseleleri - ontoloji, varlık, teoloji, Tanrı, hakikatin özü- geleneksel Batı felsefesi eleştirisi ile bağlantılı olarak ortaya koymayı amaçlamaktadır. Heidegger'e göre Batı düşüncesi“Varlık”ı unutmuş ve bunun sonucunda da nihilist bir karaktere bürünmüştür. Heidegger, işte bu nihilist metafiziğin ötesine geçilerek, Antik Yunan'daki varlığın tecrübesi fikrinden hareketle, felsefenin yeni bir başlangıç yapması gerektiğini savunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Martin Heidegger, who is one of the most important philosophers of the 20th century, has a quite important position not only with his philosophy, but also with the theological background he had. During his philosophy education, he abandoned his Catholic origin and turned towards Protestantism. Afterwards, he has completely turned away from Christianity arguing that philosophy should be a-theistic. However, Heidegger's late thoughts are not theological, nor are they atheism. Therefore, in studies made on his philosophy in order to make accurate evaluations, this aspect should not be overlooked. Martin Heidegger's thoughts contributed to different fields such as phenomenology, hermeneutics, theology and existentialism. Especially, his metaphysical criticism of onto-theology and the technological world has been influential in the development of postmodern theories. In addition to this, Heidegger's comments on Presocratic philosophers, Kant and Nietzsche, offer a new perspective on ontology and being, which are the main problems of his thought. This study aims to reveal the main issues in Heidegger's thought -ontology, existence, theology, God, the essence of truth- in connection with his critique of the traditional Western philosophy. According to Heidegger, the Western Philosophy forgot“Being”and as a result has had a nihilistic character. Heidegger argues that a new beginning of the philosophy –moving from the Ancient Greek idea of experiencing Being - should be established going beyond this nihilist metaphysics.