Bağımsız denetimde hata ve hilelerin adli muhasebe açısından değerlendirilmesi
Consideration of mistakes and cheats with regard to forensic accounting in independent audit
- Tez No: 398318
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ALEV DİLEK AYDIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Adli muhasebe, Bağımsız Denetim, Muhasebe, Forensic accounting, Auditing, Accounting
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Haliç Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Muhasebe Ve Denetim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
Bu çalışma muhasebe işlemlerinde oluşan hata ve hilelerin adli muhasebe yönünden değerlendirilmesi amacı ile yapılmıştır. İnsan faktörünün olduğu her yerde hata ve hilenin meydana gelmesi kaçınılmazdır. Kurumların muhasebe işlemlerinde meydana gelen hatalar unutkanlık, dikkat ve bilgi eksikliğinden kaynaklanmaktadır. Hile ise, bir takım çıkarlar yönünde hareket edilmesi ile birilerini yanıltacak tutumda bulunmak demektir. Muhasebe alanı uygulanan hilelerden çok fazla etkilenmektedir. Muhasebe hilelerinin en büyük etkisi, devletin en mühim gelir kaynaklarından olan vergiyi etkilemesidir. Başta Amerika Birleşik Devletleri olmak üzere pek çok devlette bu hata ve hileleri engellemek adına“adli muhasebe”adında yeni bir bilim dalı oluşturulmuştur. Adli muhasebe, özellikle ekonomik ve mali çalışmalarda uygulanan hilelerin saptanması ve her türlü hile işlemine engel olacak teknik ve usullerin üretilmesine katkı sağlamaktadır. Araştırmada, muhasebe ve bağımsız denetim kavramları, hata ve hilelerin tanımı, türleri, sebepleri, sonuçları ve adli muhasebe kavramı incelenecektir. Bu çalışma ile muhasebede yapılan hata ve hilelerin neden yapıldığı, neticelerinin ne olduğu, ne şekilde önlenebileceği üzerinde bilgi verilmesi hedeflenmektedir.
Özet (Çeviri)
This study is made for the purpose of evaluating the errors and the cheats formed by financial accounting process in terms of forensic accounting. It is inevitable that the errors and the cheats occur everywhere that human factor exists. The errors occur in institutions' accounting process are generally the unintentional errors, arise from forgetfulness, lack of attention and information. But the cheat is an attitude to belie someone by acting in some interest. A great section is affected from the cheats applied in accounting area. The biggest effect of the accounting cheat is it affects the taxes, one of the most important source of income of the state. A new discipline, named as“forensic accounting”, is formed on behalf of preventing these errors and cheats occur in many states, foremost in USA. Forensic accounting contributes producing technics and procedures, to prevent all kinds of cheating process, and determining cheats especially applied in economic and financial studies. Acconting and independent audit concepts, the definitions, types and the reasons of the errors and cheats and forensic accounting concept will be examined in this research. It is targeted, with this study, to give information on why the errors and the cheats are done in accounting process, what are the results, and how can it be prevented.