Üniversite öğrencilerinin internet bağımlılığı ile depresyon ve yaşam doyumu arasındaki ilişki
Relationship between internet addiction and depression and life satisfaction of university students
- Tez No: 398317
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ÖZKAN PEKTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: internet bağımlılığı, depresyon, yaşam doyumu, üniversite öğrencileri, ınternet addiction, depression, life satisfaction, university students
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Haliç Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uygulamalı Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
Bu araştırmada üniversite öğrencilerinin internet bağımlılığı ile depresyon ve yaşam doyumu arasındaki ilişkinin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmaya 2014-2015 Eğitim-Öğretim yılında Haliç Üniversitesi'nde öğrenim gören 184'ü kız ve 209'u erkek 393 öğrenci katılmıştır. Bu araştırmada üniversite öğrencilerinin internet bağımlılığını değerlendirmek için“İnternet Bağımlılık Ölçeği”, depresyon düzeyini belirlemek için“Beck Depresyon Envanteri”ve yaşam doyumunu ölçmek için“Yaşam Doyumu Ölçeği”kullanılmıştır. Üniversite öğrencilerinin demografik özelliklerinin ve internet kullanımına ilişkin verilerin elde edilmesinde“Kişisel Bilgi Formu”kullanılmıştır. Verilerin analizinde SPSS programından yararlanılarak frekans dağılımları oluşturulmuş, Bağımsız Gruplar t- testi, Pearson korelasyon katsayısı tekniği, Tek yönlü varyans analizi (ANOVA) tekniği, Post hoc LSD çoklu karşılaştırma testi analizleri kullanılmıştır. Araştırmanın sonucunda katılan 393 öğrenciden 270'i (%68,7) bağımlı olmayan, 102'si (%26) muhtemel bağımlı ve 21'i (%5,3) ise internet bağımlısı olarak belirlenmiştir. Bulgulara göre internet bağımlılığı ile depresyon arasında orta ve pozitif yönlü bir ilişki vardır. İnternet Bağımlılık Ölçeği'nden alınan puan arttıkça Beck Depresyon Envanteri'nden alınan puan da artmaktadır. İnternet bağımlılığı ile yaşam doyumu arasında zayıf ve negatif yönlü bir ilişki vardır. İnternet Bağımlılık Ölçeği'nden alınan puan arttıkça Yaşam Doyumu Ölçeği'nden alınan puan azalmaktadır. Cinsiyet, akademik ortalama, yalnızlık hissi, sigara kullanımı, alkol kullanımı, günlük internet kullanım süresi, internete bağlanılan cihaz ve interneti kullanım amaçları ile internet bağımlılığı puanları arasında anlamlı bir fark bulunmuştur. Ailenin aylık geliri ve anne-baba tutumu ile internet bağımlılığı puanları arasında anlamlı bir fark gözlenmemiştir. Yaş ile internet bağımlılığı arasında zayıf ve negatif yönlü anlamlı bir ilişki tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study it was aimed to investigate the relationship between university students with internet addiction and depression, life satisfaction. Research were made among the students of 2014-2015 academic year studying at the University of the Haliç. From totaly 393 students, 184 of them was female students and 209 was male students. In this study, to evaluate university students internet addiction“Internet Addiction Scale”, to determine the level of depression“Beck Depression Inventory”and to measure life satisfaction“Life Satisfaction Scale”is used. University students in obtaining data on the demographic characteristics of the Internet and use“Personal Information Form”is used. In the analysis of data using the SPSS software frequency distributions have been established, independent groups t-test, Pearson correlation coefficient technique, one-way analysis of variance (ANOVA) techniques, post hoc LSD multiple comparison test analyzes were used. As a result of research involved 393 students from 270 (68.7%) non-dependent, 102 (26%) likely dependent and 21 (%5.3) it is determined as an internet addict. According to the results of internet addiction it is moderate and positive correlation between depression. While score from Internet Addiction Scale increase, from the Beck Depression Inventory score increases too. Internet addiction is a weak and negative correlation between life satisfaction. While Ther score received from Internet Addiction Scale increases, the score of Life Satisfaction Scale decreases. Gender, academic average, loneliness, smoking, alcohol use, daily Internet usage time, with the internet and internet connected devices intended use was a significant difference between the scores of internet addiction. With monthly income of the family and parental attitudes, no significant difference was observed between the scores of internet addiction. And, a significant negative correlation between age and poor internet addiction have been identified.