6-9 aylık bebeklerin psikomotor gelişimini destekleyen yenilikçi giysi önerileri
Innovative clothes suggestions supporting psychomotor development of 6-9 month-old babies
- Tez No: 398322
- Danışmanlar: PROF. ŞEBNEM R. TEMİR. G
- Tez Türü: Sanatta Yeterlik
- Konular: Giyim Endüstrisi, Clothing Industry
- Anahtar Kelimeler: İnovatif Bebek Giyimi – İnovatif Oyuncak, Bebek giysi ve güvenliği, Innovative Baby Clothes – Innovative Toys, Baby Clothes and Safety
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Haliç Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tekstil ve Moda Tasarımı Ana Sanat Dalı
- Bilim Dalı: Tekstil ve Moda Tasarımı Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 219
Özet
Bu araştırmada, bebeklerin bedensel gelişimleri ve psikomotor hareketlerine uygun, inovatif, fonksiyonel, ergonomik, çevreye duyarlı malzemelerin kullanıldığı bebek giysi ve aksesuar formları incelenmiştir. 6-9 aylık bebeklerin psikomotor hareketleri, giyim ve oyuncaklarında kullanılan malzemeler, model özellikleri, renkler ve bunların gereklilikleri incelenerek yeni giysi formları oluşturulmuştur. Çalışmada öncelikle bebek giyim ve aksesuarlarına getirilen yenilikler hakkında bilgiler verilmiştir. 0-1 yaş bebeklerin bedensel gelişimleri araştırılarak, araştırma grubunu oluşturan 6-9 aylık bebeklerin bedensel gelişimleri detaylandırılmıştır. Dünya'da, Anadolu'da ve günümüzde bebek giysi ve aksesuarlarının tarihi gelişimi hakkında detaylı kaynak araştırması yapılmıştır. Bebeklerin giysi ve aksesuarları kullanım alanlarına göre gruplandırılmış, yeniliklerle birlikte açıklanmıştır. Bebek giysilerinin beden numaralandırma sistemi, model özellikleri, bebek giysilerinde kullanılan kumaş ve aksesuarlar tanıtılmıştır. Günümüzde bebek giysilerine ait yürürlükte olan standartlar ve bebek giysilerine uygulanan testler özellikle incelenmiştir. Bebek oyuncaklarının geçmişten günümüze Dünya'da ve Anadolu'daki örnekleriyle birlikte incelenmiş, çağdaş bebek oyuncakları gruplandırılarak anlatılmış, bebek oyuncaklarına ait yürürlükte olan standartlar ve uygulanan testler hakkında bilgi verilmiştir. Bilgisayar ortamında tasarlanan desenin dijital baskı tekniği ile örme kumaş üzerine baskısı yaptırılmış olup bu kumaş, bebek giyim ve aksesuarlarında biye, garni ve aplike olarak kullanılmıştır. Tasarlanan bebek giyim ve aksesuarlarının 6 aylık bebek ölçüsü olan 68 bedene ait ölçüler kullanılarak kalıpları hazırlanıp dikimleri yapılmıştır. Tasarlanan 10 adet inovatif bebek giysi-aksesuar ve oyuncakları teknik çizimlerle detaylı olarak anlatılmıştır. Sonuç bölümünde; yapılan tasarımlarla bebek giysi ve oyuncak üreticileri ile ebeveynlere kazandırılması planlanan yenilikler ve öneriler hakkında bilgiler verilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study focuses on forms of baby clothes and accessories made of innovative, functional, ergonomic and environmentally friendly materials compatible with physical developments and psychomotor movements of babies. New cloth forms were created as a result of reviewing psychomotor movements of 6-9 month-old babies, materials used for their clothes and toys, model features, colours and their requirements. The study furnishes information about innovations introduced to baby clothes and accessories. Physical development of 0-1 year-old babies was analysed while physical development of 6-9 month-old babies, the study group, was investigated in detail. A detailed literature research was provided about the historical development of baby clothes and accessories in the world and Anatolia. Clothes and accessories worn by babies were classified according to areas of use and they were explained in detail along with the relevant innovations. Size system, model features, fabrics and accessories used for baby clothes were introduced. Standarts and tests currently applicable for baby clothes were especially analysed. Baby toys were reviewed along with samples from Anatolia and the world from past to present were duly analysed and modern baby toys were classified in addition to furnishing information about standarts and tests currently in force for baby toys. The computer assisted designed pattern which was digitally printed on the knitted fabric was used as piping, applique at baby outfits and accessories. Among the designed baby outfits and accessories the patterns for 6 months-old baby scale as 68 size measurements were prepared and sewed. Information on the designed 10 innovative baby clothes, accessories and toys was provided in detail along with technical drawings. Conclusion part focused on suggestions and innovations for baby clothes and toys intended to be introduced to parents by means of designs created with manufacturers.