Kapitalizm ve moda
Capitalism and fashion
  1. Tez No: 398344
  2. Yazar: YAĞMUR HORASAN AVCİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ESİN SARIOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Giyim Endüstrisi, Clothing Industry
  6. Anahtar Kelimeler: Moda, Sanayi Devrimi, Kapitalizm, Giyim, Giysi
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Haliç Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tekstil ve Moda Tasarımı Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
Bu tez; insanoğlunun örtünmeye başlamasından, ilk çağlara, geçmiş toplum ve medeniyetlerden, 1920-1990 yılları arasındaki moda akımlarına, Fransız İhtilalından Sanayi Devrimine ve oradan I. Dünya Savaşına kadar çeşitli dönemlerde, giyim kuşam ve moda olgusunu içine almaktadır. Moda kavramı; yaşanılan dönemin sosyal, kültürel ve siyasi göstergelerini de tanımlar böylece geçmişin değerleri tanımlanır ve bir sonraki modaya karar verilmesi kolaylaşır. Moda; göçler, teknoloji, siyaset, savaşlar, ideolojik düşünceler gibi birçok toplumsal olayla iç içedir. Moda; XVIII. ve XIX. Yüzyıllarında ilk kez telaffuz edilmeye başlanmıştır. XX. Yüzyılda ise moda artık sanayi üretimiyle toplumlara ulaşmış, yaratıcılığın da etkisiyle moda kavramı artık bilinçlere yerleşmiştir. XXI. Yüzyılda ise seri üretim, iletişimin kuvveti, kitle iletişim araçları ve teknolojiyle beraber moda kavramı hızlı ve etkili biçimde gelişmiştir.
Özet (Çeviri)
This thesis encompasses apparel and fashion phenomenon. Subject starts from the cover of the human being, the history of societies and civilizations, the fashion trends between the years of 1920 and 1990, the French Revolution, the Industrial Revolution the period varied as from there the First World War. Fashion concept; defines the periods of social, cultural and political indicators, so th values of the past that defined and makes it easier to decide on the next mode. Fashion; teeming with many social events such ideological considerations, migration, technology, politics, wars. Fashion; began to be pronounced in the century of XVIII and XIX. In the XX. Century fashion been reached to the communities with industrial production, with the impact of creativity, the concept of fashion is now settled in consciousness. In the XXI century, mass production, the strength of the communications, with media and technology, fashion advanced and improved fastly and effectively. KEYWORDS: Fashion, Industrial Revolution, Capitalism, Clothing, Dress