Pazırık kurganlarından çıkan yapıtların araştırılması, çağdaş bir görüşle günümüz sanatlarına uyarlanması
Research for work of art from pazyryk burials and adapting to present days' art with a modern perspective
- Tez No: 398358
- Danışmanlar: PROF. DR. ESİN SARIOĞLU
- Tez Türü: Sanatta Yeterlik
- Konular: El Sanatları, Sanat Tarihi, Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Crafts, Art History, Textile and Textile Engineering
- Anahtar Kelimeler: Orta Asya Türkleri, kurganlar, Pazırık kurganları, lif sanatı, üç boyutlu tekstiller, mix media, Central Asia Turks, burials, Pazyryk burials, fiber art, three dimensional textiles, mix media
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Haliç Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tekstil ve Moda Tasarımı Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 397
Özet
“Pazırık Kurganlarından Çıkan Yapıtların Araştırılması, Çağdaş Bir Görüşle Günümüz Sanatlarına Uyarlanması”tezinin; Birinci bölümünde,“kurgan”ın ne olduğunu anlatmak için Orta Asya coğrafyası, Türkleri ve inanç sistemleri anlatıldı. Defin ritüelleri ile, kurgan yapımı, mimari özellikleri ve konu başlığı olan Pazırık kurganları detaylı bir şekilde araştırılıp, Hermitage Müzesi gezisi ile çıkan tüm eserler boyut ve materyal olarak bizzat incelenerek aktarıldı. İkinci bölümde, günümüz sanat akımlarından lif sanatı ve üç boyutlu tekstiller, tarihsel süreç olarak anlatıldı ve öncüleri eserleriyle birlikte tanıtıldı. Bu akımı destekleyen Türk sanatçıların eserleri de incelenip, sergi gezileriyle desteklenerek sunuldu. Son bölümde, orjinal eserlerin formlarından yola çıkılarak, mix media tekniğiyle birleştirilip, yorum katıldı. Alt yapı çalışmalarında elde edilen bireysel fikir ve tekniklerle sanatsal uygulamalar yapıldı ve detaylarıyla aktarıldı.
Özet (Çeviri)
The thesis of Research for work of art from Pazyryk Burials and adapting it to present days' art with a modern perspective; In the first section, in order to define 'burial', Central Asia geography, Turkish people of this geography and their belief systems were described. With the visit to Hermitage Museum personally and examining the historical pieces both by dimension and material, we had the chance of examining burial rituals, production of burials, their architectural features and our Title 'Pazirik Burials'. In the second section, the art of fiber and 3 dimension textiles (like today's art movement) were described by their historical process along with the pioneer pieces of art. Turkish artists pieces, who support this art movement, were also examined by visiting exhibitions. In the last section, we commented on the original pieces of art combining with the mix media technique. Artistic implementation was performed along with the personal ideas and tecniques gained from infrasturctural studies, and quoted with all the details.