Gelecekte değişen tehdit algılamaları ve güvenlik ortamı dikkate alındığında, stratejik ve operatif seviyede ordu teşkilat yapılanmasına (Organizasyon) yönelik bir model çalışması
A model study on strategic and operative level army structure (Organization) in the light of alteri̇ng threat perception and security environment in the future
  1. Tez No: 398357
  2. Yazar: FETHİ FIRAT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YAŞAR ONAY
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Kamu Yönetimi, İşletme, Public Administration, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: TSK Organizasyon, Ordu Teşkilatlanması, Yeniden Yapılandırma, Müşterek Yapı, Müşterek Karargah Yapısı, Teşkilatlanma Modeli, Askeri Organizasyon, Askeri Organizasyon Tasarımı, Askeri Örgütleme Modeli, Askeri Örgüt Tasarımı, TAF Organization, Army Organization, Restructure, CommonStructure, Common Headquarters Structure, Organization Model, MilitaryOrganization, Design of Military Organization, Military Institution Model, Military Instution Design
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Haliç Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 318
Özet
Ordu, ülke içi ve dışı konumu, personel sayısı, faaliyet alanları vb. hususlar dikkate alındığında büyük bir işletme olarak ele alınarak teşkilatlanma (organizasyon) faaliyetlerini yürütmektedir. Her ne kadar teşkilatlanma (organizasyon) yönetim biliminin fonksiyonu olsa da, stratejik yönetim kapsamında teşkilatlanma hususunun (stratejik yönetim süreci içinde stratejik uygulama aşamasında ) ele alınması araştırmamız için esas alınmıştır. Bu çalışmada stratejik yönetim süreci içinde ağırlıklı olarak stratejik analiz evresinde dış çevre analizi yapılarak organizasyon oluşturulmaya çalışılmıştır. Tezin amacı olarak; bu çalışma ile Türkiye'de değişen tehdit algılamaları ve güvenlik ortamına bağlı olarak, stratejik/operatif seviyedeki askeri organizasyonların (kara-deniz-hava-özel kuvvetler) nasıl olabileceğine yönelik bir model oluşturularak, halihazırda değişim/dönüşüm faaliyetlerine devam eden askeri karar vericiler için bilimsel bir yol göstermesi ve bilim çevresinde yetersiz olan askeri literatüre katkı sağlanması hedeflenmektedir. Ayrıca çalışma sosyal bilimlerde uygulama alanı bulunan nitel araştırma yöntemi kullanılarak temellendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Army carries out its organizational activities like a major business when it's status inside and outside of the country, number of staff, fields of activity and such subjects are taken into consideration. In spite of the fact that organization is a function of management science, our study focuses on organizational issues in terms of strategical management. In this study, it is aimed to form an organization by making external environment analysis mainly in strategic analysis phase within the strategical management process. This thesis aims to form a model on strategic and operative level military organizations (army-navy-air force- special forces) according to the altering threat perceptions and security environment in Turkey. We also aim to provide scientific guidence for military decision makers who are currently in the process of modification/transformation and contribute to military literature which is rather inadequate in the scientific environment. Besides, the study is based on qualitative research method which is commonly used in social sciences.