Türk savunma sanayisini geliştirmeye ve desteklemeye yönelik yeni bir strateji: Kümelenme
A new strategy for supporting and developing turkish defense industry: Clustering
- Tez No: 398399
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FAHRİ ERENEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Savunma ve Savunma Teknolojileri, İşletme, Defense and Defense Technologies, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Savunma, Savunma Sanayi, Küme, Kümelenme, Savunma Sanayii Kümelenmesi, Ġnovasyon, Ar-Ge, Defence, Defence Industry, Cluster, Clustering, Defence Industrial Clustering, Innovation, Research&Development
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Harp Akademileri Komutanlığı
- Enstitü: Stratejik Araştırmalar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Savunma Kaynakları Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 162
Özet
Türkiye'nin bulunduğu coğrafya, dünyada istikrarsızlığın en yoğun olarak yaşandığı Ortadoğu, Balkanlar ve Kafkasya bölgeleri arasında yer almaktadır. Ülkenin sahip olduğu bu coğrafi konum nedeniyle; daima politik, ekonomik, askeri ve sosyal olarak güçlü bir yapıya sahip olmasını gerektirmektedir. Askeri güç olarak milletler muvazenesinde yerini almasını sağlayacak en önemli araç gelişmiş savunma sanayisidir. Geçmişte yaşanılan kısıtlamalar ve ambargolar, savunma sanayisinin yerli niteliğe sahip olmasının ne kadar önemli olduğunu ortaya koymuştur. Bütün sanayii kollarının bir bileşkesi olan savunma sanayiinin kurulması ve sürdürülebilir olması ülke bağımsızlığının da bir parçası olarak değerlendirilmektedir. Ülke bütçesinden savunmaya ayrılan önemli miktardaki kaynakların verimli kullanılarak ekonomiye kazandırılması milli savunma sanayii ile mümkün olabilir. Savunma sanayinde Türk Silahlı Kuvvetleri'ne yönelik yeni fikirlerin üretilmesi ve inovasyona dönük çalışmaların başlatılması için uzmanlaşan ve birbirini tamamlayan yerli savunma sanayi kuruluşların endüstri coğrafyalarında yoğunlaşarak kümelenmesi ile gerçekleştirilebileceği düşünülmektedir. Bu çalışmada yeni oluşturulmakta olan savunma sanayi kümelerinin mevcut durumu değerlendirilecektir. Ulusal bağımsızlığımızın içerisinde çok önemli yer tutan savunma sanayiinde dışa bağımlılığın azalması ve kendimize özgün ürünlerin geliştirilmesi gerektiği hususu devletin devamlılığı için hayati derecede öneme sahip olduğu ve bu doğrultuda savunma sanayimizi tekrardan yapılandırılmasının gerektiğinin şart olduğu görülmektedir. Bu anlayışla, Türk Silahlı Kuvvetleri çağın gereklerine uygun silah ve teçhizatla donatacak güçlü bir savunma sanayinin oluşturulmasının gerekliliği konusunda tüm savunma sanayi kümelerinin mevcut durumu ve gelişimi incelenecektir.
Özet (Çeviri)
Geography where Turkey is located, the instability in the world where the most intensive in the Middle East, the Balkans and the Caucasus region located between. Due to the geographical location of the country; Always political, economic, military and social needs to have a strong structure. Military power as a nation are the most important tools to provide advanced defense industry to find its place in the equilibrium. In the past the living restrictions and embargoes, how important is the nature of the domestic defense industry that have demonstrated. The establishment of a combination of arms and defense industry of all industries to be sustainable are regarded as part of the country independence. Economic benefits of using the considerable amount of resources allocated to the defense of the country's budget efficiently possible with the national defense industry. Focusing on defense in the Turkish Armed Forces for the generation of new ideas and innovation to the specialized industry for the initiation of studies, and geography of the domestic defense industry organizations complement each other are considered to be performed by clustering. In this study, a new defense industrial clusters are being created will be assessed the current situation. National independence within our holds an important place defense industry dependence on foreign reduction and ourselves of specific products must be developed issues of our state for the survival of vital importance to have and in this respect our defense industry again should be built are a must seen. This approach, according to the requirements of the age of the Turkish Armed Forces to equip them with arms and equipment on the necessity to create a strong defense industry all their current status and development of the defense industry will be examined.