Milli Savunma Sanayinde üretim yapan firmaların proje yaklaşımları ile 'Skunk Works' modelinin karşılaştırılması
National Defense Industry Production company with that project approaches comparison of the 'Skunk Works' models
  1. Tez No: 417608
  2. Yazar: GÜRKAN ERAY SALLAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SELÇUK ÇOLAK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Skunk Works, proje yönetimi, Milli Savunma Sanayii, Skunk Works, project management, National Defence Industry
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Üretim Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 145
Özet
Bağımsız ve yaşadığı bölgede caydırıcı güç olmak isteyen bir ülke savunma yeteneği ve savunma sanayisi açısından güçlü olmalıdır. Türkiye Cumhuriyeti bulunduğu bölgede ve dünya üzerinde saygın ve güçlü bir Silahlı Kuvvetler yapısına sahiptir. NATO'nun ikinci büyük silahlı gücü, ayrıca dünya çapında sorunlu olarak algılanan kriz bölgelerinde görev alan en aktif kuvvetlerleriden birisidir. Türkiye Cumhuriyeti Savunma Sanayi, Kıbrıs savaşından sonra geliştirilmesi zorunlu bir sanayi dalı olarak ele alınmıştır. Milli Savunma Sanayisinin ne kadar önemli olduğu anlaşılmış olsa da bu alan son birkaç yıla kadar pek bir gelişme gösterememiştir. Türkiye Cumhuriyeti, Türk Silahlı Kuvvetlerinin mali boyutta büyüyen ve teknolojik gereksinimleri artan taleplerine çözüm bulmak için milli savunma sanayisine yönelik yeni bir model geliştirilmiştir. Bu çerçevede 1985 yılında mali kaynağın sağlanması için Savunma Sanayi Fonu oluşturulmuş, savunma sanayi projelerini yürütmek için Savunma Sanayi Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (SAGEB) yapılandırılmış, karar organı olarak da Yüksek Koordinasyon Kurulu ve Savunma Sanayi İcra Komitesi kurulmuştur. Bu aşamadan sonra SAGEB, 1989 yılında Milli Savunma Bakanlığı Savunma Sanayi Müsteşarlığı (SSM) olarak yeniden yapılanmıştır. Bu dönemde F-16 (1987), Zırhlı Muharebe Aracı (1988), Mobil Radar Kompleksleri (1990), F-16 Elektronik Harp, HF/SSB Telsizleri, CASA Hafif Nakliye Uçağı (1991) gibi büyük savunma projeleri yürütülmeye başlanmıştır. Bu projeleri yürütmek için de TAI (1984), TEI (1985), MİKES (1987), FNSS (1988), MARCONI KOMÜNİKASYON (1989), THOMSON-TEKFEN Radar (1990) gibi yabancı ortaklı şirketler kurulmuştur. 1998'de Bakanlar Kurulu'nun onayladığı“Türk Savunma Sanayi Politikası ve Stratejisi Esasları”ve SSM'nin 2007 – 2011 Stratejik Planı'nın ardından Müsteşarlık savunma sektörünün alt sektörlerine ilişkin“Sektörel Strateji”ve“İhracat Politikası”dokümanları yayınlanarak Türkiye'nin Savunma Sanayi vizyonu ortaya konulmuştur. Savunma sanayimizde son yıllarda ortaya konan başarılı ve ümit verici proje ve ürünlere rağmen hala Milli Uçak projeleri konusunda istenilen ve ihtiyaç duyulan gelişme sağlanamamıştır. Bu çalışmada dünya üzerindeki en başarılı muharip uçak projelerine imza atmış olan Lockheed Martin Aerospace şirketinin“SKUNK WORKS'' isimli proje grubu ve bu proje grubunun farklılık yaratan ve başarılarının temeli olarak gördüğü prensipler incelenecektir. Türk Savunma Sanayindeki belli başlı şirketlerin hâlihazırda bu prensiplere göre durumları incelenerek Türk Savunma Sanayinin ihtiyacı olan projelere ve bu projelerin daha iyi yönetilmesine ışık tutulmaya çalışılacaktır. Milli Savunma Sanayimizin son dönemde gösterdiği önemli gelişmelere rağmen tamamen milli olan yüksek nitelikli inovatif ürünlere yönelik proje yönetimi açısından perspektif desteği sağlanması amacıyla ”Skunk Works“ proje gurubunun metodu araştırılacaktır. Bu tez aynı zamanda Türk Silahlı Kuvvetlerinin çeşitli kurum ve kuruluşlarının da istifade edebileceği bir çalışma olarak değerlendirilmektedir. Kuşkusuz Savunma Sanayi ürünlerinin kullanıcısı olan Türk Silahlı Kuvvetleri personelinin de hem bu çalışmadan istifade etmesi hem de yeni yaklaşımlarla bu tür çalışmaları geliştirmesi beklenen sonuçlar arasındadır. Çalışma kapsamında yapılan ankete 27'si (%36.5) tedarikçi, 47'si (%63,5) kullanıcı olmak üzere toplam 74 unsur katılmıştır. Kullanıcı ve tedarikçilerin sorulara vermiş olduğu cevaplar yukarıdaki sınıflamaya göre düzenlenerek, bu gruplar arasında her bir prensip için sorulara verdikleri doğru-yanlış cevaplar açısından anlamlı bir farklılık olup olmadığı t- testyöntemiyle analiz edilmiştir. Analiz ve sonuçlar için tanımlayıcı istatistiklerden ve grafiklerden yararlanılmıştır. Yapılan anket incelendiğinde tedarikçilerin ve kullanıcıların ”Skunk Works" prensiplerine büyük oranda aynı reaksiyonu verdikleri, yani aynı yaklaşımla baktıkları, bununla birlikte prensiplere yeterince uyum sağlamadıkları görülmektedir. Bu prensiplerin Savunma Sanayinin tüm unsurlarına tanıtılıp, sonuçları noktasında ikna edilmeleri durumunda veya proje yönetimi açısından bu istikamette ortaya irade koyulması durumunda büyük ve hızlı bir gelişim sağlanabilecektir.
Özet (Çeviri)
The most important requirement for a country to be independent and disincentive is having the capability of self-defending and building a strong defense industry. Turkey has a strong and respected army in its region and around the World. Turkey is also the second biggest army of NATO and one of the most important powers that is capable of actively serving in most problematic regions of the World. Although Defense Industry has gained importance and been regarded as one of the fields that requires improvement especially after Cyprus War, there has been no remarkable improvement in this field so far. In order to address the needs of Turkish Armed Forces and Defense Industry, a new model has been developed. Within this concept, Defense Industry Fund was established in 1985 in order to supply money source. In addition to this, in order to run Defense Industry projects Defense Industry Improvement and Support Administration was structured and Higher Coordination Committee and Defense Industry Execution Committee were established as well. In 1989, Defense Industry Improvement and Support Administration was restructured and named as Ministry of Defense Industry Undersecretaries. During this period some important projects including F-16 (1987), Armored Vehicles (1988), Mobile Radars (1990), F-16 Electronic War, HF/SSB transmitters, CASA Transportation Aircraft (1991) were implemented. In order to run these projects some institutions such as TAI (1984), TEI (1985), MİKES (1987), FNSS (1988), MARCONI Communication (1989), THOMSON-TEKFEN Radar (1990) were established. After the approval of documents like“Turkish Defense Industry Politics and Basic Strategies”and“Strategic Plans (2007-2011)”by Council of Ministers in 1998, Turkey's vision concerning Defense Industry has been clarified with the Sectorial Strategy and Exporting Politics documents. Despite the successful and promising projects run by Defense Industry, there has been no significant improvement concerning national aircraft project yet. In this study, SKUNK WORKS project group belongs to Lockheed Martin Company which is the most successful company in terms of fighter aircrafts ,and the group's working principles will be studied in detail. Some of the companies of Turkish Defense Industry will be studied to find out how much they follow the same principles and some of the projects of Turkish Defense Industry will be examined as well. The purpose of this study is to provide perspective support in terms of project management. The aim is to investigate 'Skunk Works' project methodology to produce high-quality and innovative products with national and aerospace industry. This research is also considered as a work that can be utilized by the various institutions and organizations of the Turkish Armed Forces. Admittedly, one of the expected results of this study is that the Turkish Armed Forces personnel who uses the Defence Industry products will benefit and improve this study with new approaches. 74 participants, 27 suppliers (%36,5) and 47 users (%63,5) participated in this study. By arranging the answers which was given to questions by users and suppliers according to the above classification, and analyzed with chi-square test to see if there is a meaningful difference between the right-wrong answers given by the groups for each principle. For analysis and results, SPSS 19 ( Statistical Package for the Social Sciences) program, descriptive statistics and graphics were used. Analyzing the survey, the suppliers and users gave the same reaction largely to the 'Skunk Works' principles, means they took the same approach, however, is seen that they did not adapt to the principles largely. When these principles introduced to all elements of the Defense Industry, persuading at the point of results or project management put forward a will in this direction, a large and rapid development will be made.