Makedonya'da Müslüman toplumun örgün ve yaygın din eğitimi
Formal and non-formal religious education of Muslim society in Macedonia
  1. Tez No: 398478
  2. Yazar: UMMİ MURATİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HALİS AYHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Eğitim ve Öğretim, Religion, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Din, Eğitim, Makedonya, Medrese, Religon, Education, Makedonya, Madrasah
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Din Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
Makedonya'da Müslüman tolumun tarihi geçmişi dikkate alınarak, örgün ve yaygın din eğitimi araştırması yaptım. Bu çalışmayı yaparken Osmanlı yönetimi dönemi, Osmanlıdan sonra Kraliyet dönemi, Yugoslavya dönemi, ve günümüz Makedonya'sında örgün ve yaygın din eğitimi kurumlarını araştırdım. Amacım ülkede yapılmakta olan din eğitimini tespitle beraber aynı zamanda; ileriki yıllarda ülkenin soysal, ekonomik, kültürel gelişmeleri doğrultusunda örgün ve yaygın din eğitiminin Müslüman toplumun (Arnavut, Türk, Torbeş ve Romen) bireylerinin ruh sağlığını geliştiren ülkenin sağlıklı bir toplum olarak yaşamasına olumlu anlamda katkıda bulunan din eğitim ve öğretiminin nasıl olabileceği araştırmasına katkıda bulunmaktır.
Özet (Çeviri)
In Macedonia, research on formal and non-formal religious education considering the history of Muslim society is made. While making the research, formal and non-formal religious education institutions are researched in Ottoman period, and in the post-Ottoman period Kingdom, Yugoslavia and in today's Macedonia period. The goal is to determine religious education in the country together with the goal of contributing to the research in order to find the kind of religious education and training positively contributing to the healthy society promoting mental health of individuals of the Muslim society (Albenian, Turkish, Torbesh and Roman) with respect to social, economic and cultural developments of the country in the future.