Girişimciliğin finansmanında melek sermaye ve Türkiye uygulaması
Angel capital and applications in Turkey
- Tez No: 398521
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SİBEL YILMAZ TÜRKMEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Melek Sermaye, Girişimcilik, Girişimciliğin Finansmanı, Angel Capital, Entrepreneurship, Entrepreneurship Financing
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Finansal Piyasalar ve Yatırım Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 152
Özet
Dünyada uzun bir geçmişe sahip olan, Türkiye'de ise çok yeni ve sınırlı uygulaması bulunan melek sermaye yoluyla başarılı girişimcilik faaliyetleri, gün geçtikçe artmaktadır. Melek sermayedarlar varlıklı bireyler olup, işletmede öz sermaye şeklinde yer almakta; aynı zamanda girişimcilik faaliyetlerindeki deneyimleriyle danışmanlık da sağlamaktadırlar. İhtiyaç duyulduğunda tavsiye ve geri bildirimlerle girişimcilik faaliyetlerine önemli ölçüde katkı sağlayan bu başarılı kişiler melekler şeklinde de adlandırılmaktadır. Yüksek risk ve yüksek büyüme potansiyeline sahip işletmelere yatırım yapan ve kendi bilgi birikimleriyle girişimcilere samimi destek sağlayan özel bir yatırımcı tipi olarak tanımlanan melek yatırımcı, 21.y.y.'ın başlarında girişimcilik finansmanında önemli rol üstlenmiştir. Girişimcilik faaliyetlerinin hayat bulması ve geliştirilmesinde önemli katkı sağlayan melek sermaye, aynı zamanda ekonomik kalkınmaya da katkı sağlamaktadır. Amerika Birleşik Devletleri'nde ve diğer ülkelerde kullanımı hızla yaygınlaşan bu finansman yönteminin kullanımı Türkiye'de de gittikçe artmaktadır. 21.y.y.'ın başlarında sık sık adını duyduğumuz dünyaca ünlü birçok işletme, finansmanında melek sermaye tercih etmiştir. Bu çalışmada girişim ve girişimcilik, girişimcilik finansmanı ve melek sermaye üzerine araştırmalar yer almaktadır. Az ama gittikçe artan sayıda olan melek yatırımcıların ve girişimcilerin Türkiye'deki uygulamalarının sonuçları, mevcut yönleriyle katkıları ortaya konmaya çalışılmaktadır.
Özet (Çeviri)
Successful entrepreneurship activity through angel capital that has a long history around the world, is increasing in Turkey day by day although it is new and limited. Angel investors while being wealthy people who take place in an enterprise as core capital, they also supply counsel providing their experience gained from their entrepreneurship activities. Entrepreneurs call these successful people angels because when they are in need, angels give them feedback and contribute to their entrepreneurship significantly. An angel investor is known as one kind of private investor who invests in firms that have a high risk but a high potential to grow. On the other hand, angel investors, entrepreneurs and provide friendly support with their experience, entrepreneurial finance plays an important role in the early 21st century. They help entrepreneurship exist and improve significantly while contributing to economic development. The use of this financing method that the usage in the United States and other countries is spreading rapidly, is also increasing steadily in Turkey.In the early 21st century, we often heard that they preferred to finance many of the world famous company, angel capital. This study features initiative and entrepreneurship, entrepreneurial finance and research on angel capital financing. The results of the implementation of a small but growing number of entrepreneurs and angel investors in Turkey are shown in this study with their current direction and contributions.