Türkiye ölçeğinde farklı bölgelere ait özel çiftlikler ve üretici birliklerinden temin edilen çiğ sütlerin bileşiminde yıl boyunca meydana gelen değişimlerin belirlenmesi üzerine araştırma
A research: Determination of changes in the composition of raw milk provided from private farms and assocation of manufacturers in different region of Turkey all the year round
  1. Tez No: 398690
  2. Yazar: RECEP ATEŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. OSMAN ŞİMŞEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Çiğ süt, somatik hücre, süt kalitesi, Raw milk, somatic cell, milk quality
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Namık Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 41
Özet
Araştırma da Türkiye'nin Farklı illerinde üretim tesisleri bulunan bir süt işletmesinin farklı illerden topladığı çiğ sütlerin kimyasal ve mikrobiyolojik değerlerinde yılın tamamında aylık olarak görülen değişimlerin tespitine çalışılmıştır. Firmanın Lüleburgaz, Sakarya, Kahramanmaraş fabrikalarının süt topladığı iller dikkate alınmıştır. Yapılan takipler sonrasında özel sektöre ait büyük hacimli modern hayvan çiftliklerinin sütlerinin tüm kalite kriterleri açısından diğer sütlerden daha iyi olduğu görülmüştür. Özellikle Trakya bölgesinde bulunan fabrika bölgesinde modern çiftliklerin sayısının fazla olması , fabrika yerinin süt toplama merkezlerine mesafe olarak çok yakın olması özellikle çiğ sütün toplam bakteri yükünün çok düşük olmasında önemli etkenler olarak görülmüştür. Üretici birlikleri ya da kooperatifler aracılığı ile toplanan sütlerde çok farklı sütlerin aynı toplama tankında bir araya toplanması sonucu elde edilen kütleye ait değerlerden özellikle toplam bakteri yükünde önemli miktarda yüksek değerler görülmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to determine the chemical and microbiological changes in the composition of raw milk which is collected from different cities of Turkey by a dairy factory which has many production plants in different cities of Turkey. Raw milk collected by plants in Lüleburgaz, Sakarya, Kahramanmaraş has been considered in that study. It has been seen that raw milk collected from modern and privately owned farms which have big capacities were better than other raw milk providers according to all quality criteria. Especially the production plant in Thrace region had low total bacteria count in raw milk in so far as it has been close to milk collection points and there has been lots of modern farm in the region. It has been concluded that raw milk collected from various cooperatives and association of manufacturers can cause high total bacteria count in so far as all milk has been collected in same tank and mixed.