Şirvan (Siirt) yöresinde yetişen makrofunguslar üzerinde taksonomik bir araştırma
A taxonomical research on the macrofungi grown in şi̇rvan (Si̇i̇rt) province
  1. Tez No: 398780
  2. Yazar: YUNUS DENĞİZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KENAN DEMİREL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Makrofungal çeşitlilik, Taksonomi, Yeni kayıt, Şirvan, Siirt, Macrofungal diversity, taxonomy, new records, Şirvan, Siirt
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Botanik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
Bu çalışma Siirt ili Şirvan ilçesi sınırları içerisinde doğal olarak yetişen ve 2013-2014 yıllarında toplanan makrofungus örnekleri üzerinde yapılmıştır. Arazi çalışmaları sırasında toplanan mantar örneklerinin yetişme ortamlarında renkli resimleri çekilmiş, morfolojik ve ekolojik özellikleri ile yöre halkının makrofunguslar hakkındaki bilgileri kaydedilmiştir. Arazi ve laboratuar çalışmaları sonocunda teşhisleri yapılan örneklerin Pezizomycetes ve Agaricomycetes sınıflarına ait 6 ordo ve 18 familya içerisinde dağılım gösteren toplam 53 makrofungus türü olduğu tespit edilmiştir. Bunların 20'si yenen, 26'sı yenmeyen, 7'si ise zehirli özelliktedir. Ayrıca 1 makrofungus türü ilk defa bu çalışma ile saptanarak ülkemiz makrofungus çeşitliliğine ilave edilmiştir. Bu tür Coprinopsis variegata (Peck) Redhead, Vilgalys & Moncalvo 'dır. Teşhisleri yapılan makrofungus taksonlarının sistematikleri, bazidiokarp, askokarp ve spor fotoğrafları, diğer özellikleri, yayılışları ve yeni kayıt olan taksonların deskripsiyonları da verilmiştir. Tespit edilen makrofunguslar Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Fen Fakültesi, Biyoloji Bölümü Mikoloji Araştırma laboratuarında (VANF) saklanmaktadır
Özet (Çeviri)
This study was carried out on macrofungi specimens, grown naturally in Şirvan (Siirt) district and collected between the years of 2013 and 2014 during field studies. The colorful photographs of all specimens were taken in natural habitat with digital camera. The ecological and morphological features of specimens and information on macrofungi known by local people were recorded. As a result of field and laboratory investigations, the total of 53 species stated in 18 families and 6 ordos belonging to Pezizomycetes and Agaricomycetes classis were identified. 20 of them are edible, 26 of them are inedible, 7 of them are poisonous. Moreover, in this study, the following 1 species was identified as a new record for Turkish Mycobiota: Coprinopsis variegata (Peck) Redhead, Vilgalys & Moncalvo The systematic, basidiocarp, ascocarp, spore photographs, distributions, the descriptions of new records and the other features of identified macrofungi were also added. The identified specimens have been stored and maintained in Mycology Laboratory, Biology Department, Faculty of Science, University of Yüzüncü Yıl.