Farklı çelik alma zamanları ile oksin dozlarının ardıcın (Juniperus Ssp.) köklenme oranı üzerine etkilerinin belirlenmesi
Determining the effects of the juniper (Juniperus Ssp.) doses of auxin on rooting rate and different cutting-taking times
- Tez No: 398805
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NALAN TÜRKOĞLU, YRD. DOÇ. DR. ŞEYDA ÇAVUŞOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Ziraat, Forestry and Forest Engineering, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Ardıç, Çelik, Hormon, Juniperus, Cutting, Hormone
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 45
Özet
Bu çalışma 2013-2014 yıllarında Gevaş ve Çatak (Van) yörelerinde doğal olarak yetişen Boylu Ardıç ağaçlarından farklı zamanlarda alınacak olan çeliklerin farklı dozlarda hormon muamelesi sonucunda köklenmesinin sağlanması olarak belirlenmiştir. 20013 Ekim ve Aralık aylarında, 2014 Nisan ayında Gevaş ve Çatak yörelerinden alınan bu çeliklerin Van Orman Fidanlık Serasında 24 saat suda bekletildikten sonra 3000 ppm, 5000 ppm ve 7000 ppm dozdaki NAA ve IBA hormonunda 5sn sürede bekletildikten sonra köklenmek üzere dikimi gerçekleştirilmiştir. Bu çalışma sonucunda köklenmede en uygun konsantrasyon bahar aylarında 5000 ppm NAA da olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
This study was determined as to ensure rotting as the results of hormone transaction at different doses that cutting will be taken at different times from naturally grown Juniperus excelsa Bieb. trees at Gevaş and Van regions. It was carried out planting after waiting 5 seconds for rooting in IBA hormone and NAA hormone at the doses of 3000 ppm,5000 ppm,7000 ppm that these cuttings were taken fromthe regions of Gevaş and Çatak in the months of October and December in 2013 and the month of Apple in 2014 after waiting 24 hours in water at Van Forest Nursery Greenhouse . As a result of this work, it has been determined that the most suitable concentration in rooting become 5000 ppm at NAA in spring.