Redüksiyon mamoplasti sonrası vertebral kolondaki açısal değişikliklerin değerlendirilmesi
Evaluation of angular changes in the colon after mammaplasty reduction of vertebral
- Tez No: 398926
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FURKAN EROL KARABEKMEZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi, Plastic and Reconstructive Surgery
- Anahtar Kelimeler: Redüksiyon mamoplati, vertebral kolon, kifoz, lordoz, makromastia, Cyphosis, lordosis, macromastia, reduction mammoplasty, vertebral coloumn
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
Makromasti birçok fiziksel ve psikolojik semtomlarla ilişklidir. Bazı çalışmlar göstermiştirki büyük göğüslerin asıl olumsuz etkisi etkisi vertebral kolon üzerindedir. Muhtemelen büyük memeye sahip olan kadınlarda kitle etkisine bağlı olarak vücut denge merkezi değişmektedir ve vertebral kolondaki normal fizyolojik eğimler artmaktadır. Bundan dolayı intervertebral disklerin posteriorunda gelisen basınç hastada boyun, sırt ve bel ağrısına sebep olabilir.Bu hastaların, destekleyici sütyen kullanmalarına, ağrı kesici ilaç almalarına, fizik tedavi ve egzersiz gibi yöntemlere baş vurmalarına rağmen şikayetleri devam etmektedir.Çalışmamızda meme küçültme hastalarının hastasının ameliyat öncesi servikal lordoz, torasik kifoz, lumber lordoz açılarını ölçerek vertebral kolondaki patolojik değişikliklerin ne düzeyde oldugunu ve küçültme ameliyati sonrasında anlamli düzelme olup olmadigini objektif olarak değerlendirmeyi amaçladık.Ocak-Haziran 2012 tarihleri arasında memenin hipertrofisi tanısıyla, sigorta kapsamında, kurul kararıyla, ameliyat olmasına karar verilen hastalar çalışmaya dahil edildi. Bunun için meme küçültme operasyonu yapılacak hastaların ameliyat öncesi ve sonrası vertebral kolonun lateral skolyoz grafileri çekildi. Cobb metodu ile servikal lordoz, torakal kifoz ve lomber lordoz açıları ölçüldü. Bu ölçümler ameliyat öncesi ve sonrası olarak SPSS programında istatiksel olarak karşılaştırıldı.Redüksiyon mamoplasti operasyonu öncesinde vücut postürünü belirleyen sevikal lordoz, torasik kifoz, lumber lordoz açılarının artmis olduğu ve meme kücültme ameliyatından ortalama iki ay sonra bu açılarda istatistiksel olarak anlamli düzeyde düzelme olduğu gösterildi.Hipertrofik meme sadece kozmetik bir problem olmayıp, fiziksel problemlere özellikle de vertebral kolonda patolojik problemlere neden olmaktadır. Redüksiyon mamoplastinin sadece estetik bir operasyon gibi algılanmaması gerekir. Sağlıklı ve konforlu bir yaşam için makromastinin tedavisinde redüksiyon mamoplasti ilk seçenek olarak sunulmalıdır.
Özet (Çeviri)
Macromastia is related to many physical and psychological symptoms. Some studies showed that main negative effects of large breasts are related to vertebral coloumn. Probably, in women with large breasts, center of gravity changes due to mass effect and normal physiological gradients ingreases. Because of this effect, pressure emerges from posterior aspect of intervertebral discs causes head, neck and back pain.Symptoms of these patients are chronic, in spite of using supportive bras, taking pain killers, physical therapy and exercise.In this study we aimed to measure preoperative cervikal lordosis, thoracic cyphosis, and lomber lordosis angles and determine the pathological changes in vertebral coloumn. We evaluated that if there is statistically significant improvement after reduction mammoplasty operation.Patient with mammarian hypertrophy and had operation between January-July 2012 have included the study. Preoperative and postoperative lateral scoliosis vertebral coloumn radiographies were obtained. Cervikal lordosis, thoracic cyphosis, and lomber lordosis angles were measuerd using Cobb method. This measurement were compared using SPSS program.We have showed that, cervikal lordosis, thoracic cyphosis, and lomber lordosis angles were increased before reduction mammoplasty operation and there was a statistically significant improvement in these angles on postoperative second month.Mammarian hypertrophy is not just a cosmetic deformity. This situation causes physical problems especially pathologies in vertebral coloumn. Reduction mammoplasty is not just an aesthetic operation. Reduction mammoplasty should be the first option in macromastia for a healthy and comfortable life.