Demir eksikliği anemisi ile iştahsızlık arasındaki ilişki
The relationship between iron deficiency anemia and appetite
  1. Tez No: 399032
  2. Yazar: ŞEREF ETCİBAŞI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CAHİT ÖZER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Demir eksikliği anemisi, İştah, İron-deficiency anemia, Appetite
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mustafa Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
Etcibaşı Ş. Demir eksikliği anemisi ile iştahsızlık arasındaki ilişki. Mustafa Kemal Üniversitesi Tıp Fakültesi, Aile Hekimliği Anabilim Dalı. Uzmanlık Tezi, Hatay 2011.Bu çalışmada demir eksikliği anemisi (DEA) ile iştah arasındaki ilişkinin ortaya konması ve DEA tanı ve izleminde iştahın objektif ya da yarı objektif bir parametre olarak kullanılıp kullanılamayacağının değerlendirilmesi amaçlanmaktadır.Halsizlik ve iştahsızlık şikayeti ile başvuran ve cinse göre belirlenen hemoglobin (Hb), serum demir bağlama kapasitesi (SDBK), serum demir (Fe) ve ferritin değerlerine göre DEA tanısı konulan 63 hasta çalışmaya alındı. Hastaların muayeneleri yapılarak bulgular kaydedildi. Hastaların tedavi öncesi ve sonrası 3. ayda Fe, Hb, SDBK, ferritin değerleri ölçüldü. Hastaların iştah durumunu belirlemek için tedavi öncesi ve sonrası 3. ayda vücut kitle endeksi (VKE) ve vizüel analog skalasındaki (VAS) değerleri kayedildi. Tedavi öncesi ve sonrası değerler arasındaki değişim t-testi ile, sürekli değişkenlerin birbiriyle ilişkisi de Pearson korelasyon testi ile değerlendirildi.Tedavi öncesinde VAS 43.30 ± 22.05, VKE 26.90 ± 7.33 iken, tedavi sonrasında VAS 67.08 ± 18.57, VKE 27.42 ± 7.28 olarak hesaplandı. Demir tedavisi sonrasında Hb, Fe ve ferritin, VAS, VKE değerlerinde tedavi öncesine göre anlamlı artış; SDBK değerinde anlamlı düşüş saptandı (Hepsi için p=0.001). VKE (r=0.46, p=0.001) ve ferritin (r=0.269, p=0,033) değerlerindeki mutlak değişim ile VAS değişimi arasında pozitif korelasyon olduğu görüldü.Sonuç olarak DEA iştahsızlığa yol açmaktadır. DEA'da demir tedavisinin yeterli olup olmadığı iştahsızlıkla ile değerlendirilebilir. İştahsızlık şikayeti ile başvuran hastalarda VAS değerinin %50'den düşük olması bize DEA'yı tanılar içinde düşündürmelidir.
Özet (Çeviri)
Etcibaşı S. The relationship between iron deficiency anemia and appetite. Mustafa Kemal University, Faculty of Medicine, Department of Family Medicine. Dissertation, Hatay 2011.The purpose of this study is to investigate the relationship between iron deficiency anemia and appetite, and to evaluate whether appetite could be used as an objective or a semi-objective parameter in diagnosis and follow-up of iron deficiency anemia.Syxty-three patients, presenting with complaints of fatigue and loss of appetite were diagnosed as iron deficiency anemia according to the hemoglobin, serum iron binding capacity, iron and ferritin values and subsequently included in the study. Clinical examination of patients were performed and findings were recorded. Iron, hemoglobin, serum iron binding capacity, ferritin levels were measured at baseline and 3 months after the treatment. Appetite was assessed at baseline and 3 months after the treatment by body mass index and visual analog scale. Changes in values at baseline and after the treatment were assessed with t-test and relationship between continuous variables with each other were assessed with Pearson correlation test.Visual analog scale and body mass index values were calculated as 43.30 ± 22.05 and 26.90 ± 7.33 respectively at baseline, and 67,08 ± 18,57 and 27.42 ± 7.28 respectively 3 months after the treatment. After the treatment with iron, there was a significant increase in hemoglobin, iron, ferritin, Visual analog scale and body mass index and a significant decrease in serum iron binding capacity values when compared with baseline values (p=0,001). Positive correlation was found between Visual analog scale change and absolute change in body mass index and ferritin valuesAs a result, iron deficiency anemia causes loss of appetite. Adequacy of iron therapy in iron deficiency anemia can be evaluated with visual analog scale. In patients presenting with loss of appetite if VAS value is lower than 50% we must consider iron deficiency anemia in differential diagnosis.