İlkokul 4. sınıf öğrencilerinin bazı psiko - sosyal değişkenlere göre matematik kaygısının incelenmesi
Examining 4th grade students' mathematics anxiety according to some psycho - social variables
- Tez No: 399324
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HADİYE KÜÇÜKKARAGÖZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Matematik, Education and Training, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: Kaygı, Matematik Kaygısı, İlkokul, 4.Sınıf, Öğrenci, Anxiety, Math Anxiety, Primary School, Fourth Grade, Student
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sınıf Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
Bu çalışmanın amacı; ilkokul 4. sınıf öğrencilerinin cinsiyet, anne öğrenim durumu, baba öğrenim durumu, anne mesleği, baba mesleği, ailenin sosyo-ekonomik düzeyi, kardeş sayısı, matematiği sevip sevmeme, özel matematik dersi alıp almama, anne-baba desteği, başarı algısı, kendisine ait oda olup olmama, anne-babanın matematiğe olan ilgisi ve bir önceki yıl sonu matematik notu değişkenlerine göre matematik kaygısının anlamlı düzeyde farklılaşıp farklılaşmadığını belirlemektir.Araştırmanın evrenini; 2014-2015 öğretim yılında öğrenim gören İzmir'in Bornova ilçesinde bulunan ilkokullardaki toplam 5741 4. sınıf öğrencisi oluşturmaktadır. Örneklemi ise aynı bölgedeki ilkokullar arasından rastgele küme örneklem yoluyla seçilen 8 ilkokulda 4. sınıflarda öğrenim gören 182 kız ve 169 erkek olmak üzere toplam 351 öğrenci oluşturmaktadır.Araştırmada veri toplama araçları olarak; öğrencilerin bazı psiko-sosyal özelliklerini belirlemek amacıyla araştırmacı tarafından geliştirilen Kişisel Bilgi Formu ve öğrencilerin matematik kaygı düzeylerini belirlemek amacıyla ilköğretim öğrencileri için Matematik Kaygı Ölçeği (MKÖ) kullanılmıştır. Araştırma verileri ile ilgili çözümlemeler SPSS 15.0 paket programı ile bilgisayar ortamında yapılmıştır. Verilerin çözümlenmesinde; t-testi, F testi, Mann-Whitney U testi ve Kruskal-Wallis H testi kullanılmıştır.Elde edilen verilerin istatistiksel analizleri sonucunda; 4. sınıf öğrencilerinin matematik kaygı düzeylerinin anne öğrenim durumu, baba öğrenim durumu, matematiği sevip sevmeme, başarı algısı ve bir önceki yıl sonu matematik notuna göre anlamlı fark gösterdiği belirlenmiştir. 4. sınıf öğrencilerinin matematik kaygı düzeylerinin cinsiyet, anne mesleği, baba mesleği, ailenin sosyo-ekonomik düzeyi, kardeş sayısı, özel matematik dersi alıp almama, anne-baba desteği, kendisine ait odanın olup olmaması ve anne-babanın matematiğe olan ilgisine göre anlamlı fark göstermediği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to determine if the students' Math anxiety changed significantly according to factors gender, the education of the parents, parents' jobs, socio-economic situtaion of the family, the number of siblings, whether or not they like Math, whether or not they take private Math lessons, parents' support, their perception of success, whether or not they have their own room, the interest of the parents on Math and last year's Math grades.The population of the research is formed by total 5741 the fourth grade students studiyng during 2014-2015 education year at the primary schools in Bornova/Izmir. The sample of the research is formed by total 351 fourth grade students which consisted of 182 girls and 169 boys from 8 different primary schools chosen with random cluster sample method in the same area. The Personal Information Form, which is developed by the researcher in order to determine students' psycho-social characteristics and Maths Anxiety Scale (MAS) for elementary students in order to determine students' Math anxiety levels were used in this research as data collecting tools. Analysis on research data were made in silico using packaged software SPSS 15.0. t-test, F test, Mann-Whitney U test and Kruskal-Wallis H test were used whilst analysing the data. According to the statistical analysis of the obtained data, it is settled that the students' Math anxiety levels show significant difference according to parents' education, whether or not they like Math, their perception of success and last year's Math grades. The students' Math anxiety levels do not show significant difference according to gender, parents' jobs, the socio-economic levels of the families, the number of siblings, whether or not they take private Math lessons, parents' support, whether or not they have their own room and the interest the parents have on Math.