Konaklama işletmelerinde çevre dostu uygulamalar: Bodrum örneği
Master thesis the head department of tourism management and hotels
  1. Tez No: 399351
  2. Yazar: OZAN ÖZOK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GÜLAY ÖZDEMİR YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Turizm, Konaklama İşletmeleri, Çevre Dostu Uygulamalar, Tourism, Hospitality Managements, Environmental-friendly Applications
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 126
Özet
Turizm faaliyetlerinin gerçekleştirilebilmesi için gerekli olan en büyük hammadde doğal çevredir. Doğal çevre sanayileşme, teknolojik gelişmeler, aşırı nüfus, alt yapı eksiklikleri, ekonomik faaliyetler gibi nedenlerden ötürü giderek kirlenmektedir. Bu kirlilik neticesinde insan sağlığı olumsuz yönde etkilenmektedir. Doğal çevre kirliliği sadece insan sağlığını olumsuz etkilememekte, aynı zamanda hayvan ve bitki türlerini de olumsuz etkileyerek, bu canlı türlerinin yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalmalarına neden olmaktadır. Turizm sektörü, diğer tüm sektörler gibi doğal çevreye olumlu yönde katkı sunarken, doğal çevrenin kirlenmesini ve insan sağlığının zarar görmesini de tetiklemektedir. Son yıllarda çevre konusunda bilinçlenen müşteriler, kamu kurum ve kuruluşlarının geliştirmiş olduğu çevre yönetim sistemleri, çevreye duyarlı sivil toplum kuruluşlarının baskıları ve işletmelerin karlılık hedefleri doğrultusunda, dünya çapında doğal çevreyi korumaya yönelik eğilimler artmaktadır. Turizm sektörünün ana hatlarından birini oluşturan konaklama işletmelerinde de, özellikle çevre bilincine sahip müşterilerin beklentileri ve bu işletmelerin uzun vadede karlılık sağlama düşüncesi neticesinde, çevre dostu uygulamalar sektörün önde gelenleri ve akademisyenler tarafından dikkat çekilmeye çalışılan önemli bir konu olma özelliği taşımaktadır. Çevre dostu uygulamaların ortak amacı, çevre konusunda sürdürülebilirliği yani, 'insanoğlunun doğal çevreden, bugünün ihtiyaçlarını karşılarken, gelecek nesillerin ihtiyaçlarını da düşünerek hareket etmesini sağlamak, aşırı ve bilinçsiz tüketimden kaçınmak' olarak belirtmek mümkündür. Konaklama işletmeleri de, doğada bulunan ve kullanıma açık olan birçok kaynağı tüketmektedir. Sürdürülebilirliğin sağlanabilmesi için konaklama işletmelerinin çevreye duyarlı işletmeler haline getirilmesi gerekmektedir. Çalışmanın sonucunda Bodrum bölgesinde faaliyet göstermekte olan konaklama işletmelerinin çevre dostu oldukları sonucuna varılmıştır. Ancak bu durumun, konaklama işletmelerinin sınıfı, türü, faaliyet süresi, bina yaşı, mülkiyet yapısı ve faaliyet alanları gibi değişkenler ile farklılıklar gösterdikleri kanaatine varılmıştır. Bu çalışma beş bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde, araştırma problemi, araştırmanın amacı, önemi, varsayımlar ve sınırlılıklardan bahsedilmiştir. İkinci bölümde ilgili alan yazın kapsamında, turizm ve doğal çevre ilişkisi, konaklama işletmeleri ve doğal çevre ilişkisi, konaklama işletmeleri ve çevre ilişkisi, konaklama işletmeleri ve çevre duyarlılığı yönetimi ve araştırmanın evren ve örneklemini oluşturan Bodrum ilçesinden oluşmaktadır. Çalışmanın üçüncü bölümünde, araştırma yöntemi, evren ve örneklem, veri toplama araçları ve teknikleri, verilerin toplanma süreci ile veri analizleri ele alınmıştır. Dördüncü bölümde, veri analizleri sonucunda elde edilen bulgular ve bulguların yorumlarına yer verilmiştir. Araştırmanın beşinci ve son bölümünde ise, bulgulardan yola çıkılarak, sonuç ve öneriler geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The biggest resource which is required to maintain tourism activities is natural environment. Natural environment is gradually getting more and more polluted due to some reasons such as industrialization, technological developments, excessive population, lacking of infrastructure or economical activities. As a result of this pollution, human health has been adversely affected. Natural environment pollution not only affects human health, but also negatively affects plant and animal species so that it causes these species to come up against becoming extinct. Tourism sector, just like the other sectors, both contributes natural environment positively and triggers to harm human health. In the last few years, the tendencies towards protecting natural environment all over the world have been rising through the turnover targets of the business, pressures of the environment-friendly non-governmental organizations and environmental management systems developed by governmental institutions and organizations and the customers who became self-aware about environment. Environmental-friendly applications have the feature of being one of the important topics among academicians and movers and shakers of the sector in consequence of the expectations of environment conscious customers and these businesses' long term turnover target plans in hospitality which constitutes one of the main outlines of the tourism sector. It is possible to define the common purpose of the environment-friendly applications as sustainability about environment, in other words, maintaining to make people think of the future generations' needs while today's needs are being compensated and preventing from the excessive or insensible consumption. Hospitality managements consume many sources which are common substance in nature and free to use as well. It is required to transform hospitality managements into environmental-friendly ones to maintain sustainability. According to results of study, hospitality businesses which operates in Bodrum region appeared to be environmentally friendly. However, it has been concluded that vary with variables such as class, type, activity duration, age of buildings, ownership structure and activity areas of hospitality businesses shows differences. This study consists of five chapters. In the first chapter; study problem of the study, the objective of the study, the importance of the study, hypothesizes and restrictions are mentioned. The related part in the second chapter consists of the relationship between tourism and natural environment, the relationship between hospitality and natural environment, the relationship between hospitality and environment, hospitality and environmental awareness management, population and sample of the study in Bodrum district. The third chapter of the study, the procedure of the study, population and sample, data collection tools and tools, the process of data collection and data analysis were come up. In the fourth chapter, findings gained in the wake of data analysis and interpretations of the datum were included. In the fifth and the last chapter of the study, based on the findings, conclusions and suggestions were evolved.