Proje yönetim enformasyon sistemlerinin proje başarısı üzerine etkileri
The impacts of project management information systems on project success
  1. Tez No: 399470
  2. Yazar: EMRAH ALTUĞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HALİT KESKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Enformasyon sistemleri, Proje yönetim enformasyon sistemleri, Proje başarısı, Information systems, Project management information systems, Project success
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gebze Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Strateji Bilimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
PYES (Proje Yönetim Enformasyon Sistemleri), genellikle planlama, örgütlenme ve kontrol projelerinde yöneticilerin ve yönetici yardımcılarının ihtiyaç duyduğu karar verme desteğini sağlamak için oluşturulmuş yazılım paketleridir. Fakat PYES'in proje başarısına ve performansa gerçek katkısı hala bilinmemektedir. Bu çalışmanın amacı, Türkiye'deki bilişim sektöründe yer alan ve özellikle yazılım endüstrisinde faaliyet gösteren organizasyonlarda hali hazırda kullanılan PYES'in kalitesini deneysel olarak değerlendirilmesi ve PYES başarı modeline dayalı olarak proje performansına etkisinin araştırılmasıdır. Türkiye'de, projeler herhangi bir enformasyon sistemi kullanılmadan yönetilmektedir. Bu nedenle projelerde başarısızlık oranı çok yüksek olmaktadır. Proje yönetim enformasyon sistemleri, proje başarısına olumlu etki etmektedir. Bu sebeple, Türkiye'deki projelerde bu sistemleri kullanmak projelerin başarı oranını artırmaya önemli katkı sağlayacaktır. Bu model beş yapıdan oluşmaktadır: PYES kalitesi, PYES'de elde edilen bilgi kalitesi, PYES kullanımı, PYES'in bireysel etkileri ve PYES'in proje başarısı üzerine etkileridir. Türkiye'deki bilişim sektöründe ve özellikle yazılım projelerinde görev alan 308 proje yönetim sorumlusundan elde edilen anket verilerinin analizi başarılı bir proje yönetimine PYES'in önemli katkısını doğrulamaktadır. Burada, daha iyi proje planlaması, zamanlaması, izlenmesi ve kontrol edilmesi koşullarında yönetimsel görevlerde etkinlik ve verimlilikte gelişmeler gözlemlenmiştir. Ayrıca zamanında karar alma koşulunda da gelişmeler gözlemlenmiştir. PYES kullanımdan elde edilen avantajlar bireysel performansla sınırlı değil, aynı zamanda proje performansını da içermektedir. Bu sistemlerin teknik özelliklerini yerine getirmesinin yanı sıra proje toplantı zamanlarının ve bütçe kontrollerinin geliştirilmesine katkı sağlayarak proje başarısı üzerine direk etkilere sahip olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
PMIS (Project management information systems) usually acquired by organizations as software packages are meant to provide project managers and asisstant project managers with the decision-making support needed in planning, organizing, and controlling projects. However, the actual contribution of PMIS to project success or performance is still unknown. The purpose of this study is to empirically assess the quality of the PMIS presently used in organizations operating in the IT sector including especially the software industry in Turkey to examine their impact on project performance, based on a PMIS success model. In Turkey, the projects are managed without using any information system. Therefore, the failure rate is too high in the projects. Project management information systems are a positive impact on project success. Therefore, using these systems in projects in Turkey will provide important contributions to increase the success rate of projects. This model is composed of five constructs: the quality of the PMIS, the quality of the PMIS information output, the use of the PMIS, the individual impacts of the PMIS and the impacts of the PMIS on project success. Analysis of questionnaire data obtained from 308 project managers working in the IT sector including especially the software industry in Turkey confirms the significant contribution of PMIS to successful project management. Improvements in effectiveness and efficiency in managerial tasks were observed here in terms of better project planning, scheduling, monitoring, and control. Improvements were also observed in terms of timelier decision-making. Advantages obtained from PMIS use are not limited to individual performance but also include project performance. These systems were found to have direct impacts on project success, as they contribute to improving budget control and meeting project deadlines as well as fulfilling technical specifications.